Hírek

A magyar gazdák támogatásai és lehetőségei 2024-ben – heti hírösszefoglaló

A februári enyhe időjárás sok kérdést vet fel a gazdálkodókban, pocokinváziótól lehet tartani, a mezőgazdasági biztosítások is szót kell ejteni, az Agrárminisztérium beruházásokat ösztönző intézkedésekről nyilatkozott. Heti hírösszefoglaló.

Veszélyeket rejt az enyhe február a kajszibarackra nézve

Az országban több helyen is megkezdődött a kajszibarack virágzása az enyhe időben, ezért ha most tartósan fagyos időjárás jönne, akkor az veszélybe sodorná az idei termést – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Országos Kertészeti és Beszállítóipari Osztályának elnöke.


Módosult a földügyi rendelet, más szabályok szerint kell ezentúl dolgozni

A Magyar Közlöny 2024/19. számában 2024. február 22-én kihirdették az egyes földügyi tárgyú kormányrendeletek módosításáról szóló 31/2024. (II.22.) Korm. rendeletet, mely a kihirdetést követő harmadik napon lép hatályba. Több olyan változás is van, amely a földhasználati nyilvántartási bejegyzéseket érinti.

 


A határon túli magyar borászok is számíthatnak az anyaország támogatására

Az Agrárminisztérium kiemelt figyelmet fordít a történelmi magyar borvidékek fejlesztésére és a külhoni magyar borászok közösségének támogatására – jelentette ki Nagy István tárcavezető, pénteken, Székelyhídon az Erdélyi Magyar Borászok Egyesületének székházátadási ünnepségén.


Magyarország számos javaslatot fogalmazott meg a gazdák adminisztratív terheinek csökkentése érdekében

Magyarország összesen 45 javaslatot fogalmazott meg az EU belga elnökségének a gazdálkodók adminisztratív terheinek, a szigorú előírások továbbá az ellenőrzések csökkentése érdekében – jelentette ki hétfőn Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára Brüsszelben.


A magyar gazdák támogatásai 2024-ben is biztosítottak

A magyar gazdák támogatásai 2024-ben is biztosítottak; a kormány komplex, a pénzügyi és a jövedelembiztonságot erősítő, a beruházásokat ösztönző agrárpolitikai intézkedésekkel járul hozzá az agrárgazdaság fejlődéséhez – mondta Nagy István agrárminiszter az OTP Agrár Gálán kedden Budapesten.


Nébih: már most érdemes védekezni a mezei pocok ellen

Több vármegyében erősen elszaporodott tél végére a mezei pocok. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) felhívja a földhasználók figyelmét: kiemelten fontos, hogy késlekedés nélkül felmérjék a kártevő népességét a táblákon és azok környezetében. Az időben megtett védekezéssel csökkenthető a kártétel, melyhez többféle készítmény és felhasználási forma is a gazdák rendelkezésére áll.


Miért kell a gazdálkodóknak antibiotikumot használni?

Az állattenyésztési élelmiszerláncban tevékenykedő, hasonló gondolkodású uniós partnerekből álló „Európai Állattenyésztés Hangja” elnevezésű csoport újabb kommunikációs anyagában a felelősségteljes antibiotikum felhasználás jelentőségére és az antimikrobiális rezisztencia elleni küzdelem keretében már elért eredményekre hívják fel a figyelmet


Idén is könnyebb lesz az öntözés

Teljes mértékben mentesíti a kormány a gazdálkodókat az állami tulajdonú vízilétesítményeken keresztül történő mezőgazdasági vízszolgáltatás díja alól az idei esztendőben is – jelentette be Nagy István agrárminiszter közösségi oldalán.


Méztől a paprikáig

Kiemelt fontosságú, hogy az érdeklődők, a termelők és a vásárlók is találjanak egy olyan fórumot, ahol megismerhetik egymást, ahol kapcsolatok születhetnek REL témában – ez a rendezvény pedig kiváló lehetőség erre – mondta dr. Felkai Beáta Olga, az Agrárminisztérium helyettes államtitkára a III. Rövid Élelmiszer-ellátási Lánc (REL) Expon és Konferencián, Jakabszálláson.


Magyarország lelke a vidék

A 2010 előtti, zömmel alapanyag-termelő országból mára a precíziós gazdálkodást, a digitalizációt is alkalmazó, egészséges, biztonságos, kiváló minőségű élelmiszert előállító mezőgazdasággal rendelkező országgá váltunk – kezdte előadását Farkas Sándor, az Agrárminisztérium miniszterhelyettese az Agrárgazdasági Kamara és a MAGOSZ szervezésében rendezett országjáráson, Tiszaszentimrén.


Támogatások és lehetőségek az agráriumban

Az új támogatási rendszer továbbra is segíteni fogja a gazdálkodók alkalmazkodását a megváltozott piaci és termelési viszonyokhoz – jelentette ki dr. Nobilis Márton, az Agrárminisztérium államtitkára, pénteken Kalocsán egy gazdafórumon.


Mezőgazdasági biztosítások: még fontosabbá vált a korai szerződéskötés

Idén februárban a megszokotthoz képest jóval enyhébb volt az időjárás, a hónap első felében 5 országos melegrekord dőlt meg. Február 28-án megdőlt a napi minimum-hőmérséklet országos rekordja is. A Groupama Biztosító szakértői az elmúlt évek tapasztalatai alapján arra hívják fel a gazdálkodók figyelmét, hogy érdemes most megkötniük a teljes naptári évre szóló növénybiztosításokat, mert így a biztosítási szerződésük már a tavaszi időszak legelejétől védelmet nyújthat a biztosított növényekre és az éves díj fizetését is rugalmasabban ütemezhetik.

(Nyitókép: Mező Beatrix Alice)

agrotrend.hu

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés