Gazdálkodás

Hírek

Levéltetvek elleni védekezés: Mit ne tegyünk!

Nincs olyan kiskert, ahol ne ütné fel a fejét a fekete vész, az apró, ám annál károsabb levéltetű. Ellensége ugyan akad, de még így is képesek iszonyatosat pusztítani.

A levéltetvek elleni harc a kertész egyik legfontosabb feladata. A fekete kis rovarok képesek teljesen elpusztítani a zöldség- és gyümölcstermést, ha nem figyelünk oda rájuk, és nem vesszük időben elejét az inváziónak. Számos praktikát találunk az interneten, ha rákeresünk, hogyan is védekezhetünk ellenük. Csakhogy sajnos nem mindenhol kapunk teljes körű tájékoztatást arról, hogy egy-egy irtás nem veszélytelen.

Forrás: pixabay.com

Vannak olyan oldalak, amelyek szorgalmazzák a különféle tisztítószerek, háztartási vegyi anyagok használatát. Azt meg kell hagyni, hogy ezek valóban hatásosak a tetű ellen, de sok esetben a növényünknek is búcsút inthetünk. A konyhai tisztítószer ugyanis olyan anyagokat is tartalmazhat, amely a palánta pórusain át bejutva megmérgezi a növényt. Így aztán kiöntjük a gyereket a fürdővízzel együtt, és lecsó sem lesz az asztalon…

Van azonban természetes megoldás a tetvek ellen, nem kell mindjárt a lángszórót előhozni! Gyűjtsünk egy vödörbe egy jó adag csalánt, majd hagyjuk állni legalább egy napig! Nem kell főzni, nem kell egyebet hozzáadni, csak hagyni, hadd ázzon ki belőle az „anyag”. Amint kész, rápermetezzük az így kapott levet a növényeinkre. Ezt garantáltan utálni fogják a levéltetvek. A módszerünk környezetkímélő, ennélfogva fenntartható, és nem is lesz különösebb hatással a palántára. És ami szintén fontos: nem kerül vegyi anyag arra, amit később meg szeretnénk enni.

agrotrend.hu / Greendex

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés