Természet

Megjelent a kaliforniai lopódarázs Magyarországon

Az Észak-Amerikában (Mexikótól Kanadáig) elterjedt kaliforniai lopódarázs (Chalybion californicum) Európában csak Horvátországban és Olaszországban bukkant fel eddig, de most – harmadik európai országként – Magyarországon is megjelent, szemlézte a Folia entomologica hungarica tudományos folyóirat hírét a Turista Magazin.

A faj hozzánk valószínűleg Horvátországból érkezett.

Az acélkék lopódarázstól (Chalybion femoratum), amely már korábban megjelent Magyarországon, az különbözteti meg, hogy teljesen fekete, míg rokona hátsó lábán vöröses sáv látható.

A metálkék darázs más Chalybion-fajokhoz hasonlóan gyakran már meglévő üregekben fészkel és pókokra vadászik. Az emberre nem jelent veszélyt, olvasható a cikkben.

Magányos lopódarázs

A lopódarazsak (Sceliphron- és Chalybion-fajok) a fullánkos hártyásszárnyúak közé tartozó, magányos életmódú rovarok. Nevük a lopótökre emlékeztető, hosszú, karcsú nyelű potrohukra utal, nem pedig arra, hogy ne tisztelnék mások tulajdonát. Nagyobb testű, 1,5–3 centiméteres, feltűnő színezetű darazsak: a Sceliphron-fajok fekete alapon sárgával vagy vörösesbarnával mintázottak, a Chalybion-ok alapszíne pedig fémesen-kékesen csillogó, „metálfényezett” fekete.

(Nyitókép: Wikipedia/Nell Cant)

agrotrend.hu / Turista Magazin

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook