Kertészet

Veszélyeket rejt az enyhe február a kajszibarackra nézve

Az országban több helyen is megkezdődött a kajszibarack virágzása az enyhe időben, ezért ha most tartósan fagyos időjárás jönne, akkor az veszélybe sodorná az idei termést – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Országos Kertészeti és Beszállítóipari Osztályának elnöke.

forrás: pxhere

A klímaváltozást most már közvetlenül megéljük, bizony elindultak a rügyek, piros bimbós állapotba kezdenek kerülni a kajszik. Az ország nagy részén még nem beszélhetünk virágzásról, de az kétségtelen, hogy elindult. Nagy veszélye van ennek, mert ha most hidegebb idő jön, akkor biztosan az elmúlt évekhez hasonlóan kárt szenvednek a kajsziültetvényeink – mondta Mártonffy Béla.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Országos Kertészeti és Beszállítóipari Osztályának elnöke szerint ezért most abban reménykednek a gazdák, hogy hosszabb fagyos időszak már nem lesz, mert egy nagyobb hideget már nehéz megvédeni a fagyvédelmi berendezésekkel együtt is. A fagyvédelem ráadásul attól is függ, hogy a fagy melyik stádiumban éri a gyümölcsöt.

„Mínusz két-három foknál hidegebbet már nagyon nehéz kivédeni, és nem csak egyszerűen arról van szó, hogy milyen hideg van, hanem hogy milyen stádiumban érkezik a fagy, és korai, késői vagy középérésű fajtákról van szó” – magyarázta a szakember.

Arról is beszélt, hogy az ideális az lenne, ha mostantól fokozatosan melegedne az idő, de az elmúlt évek tapasztalatai azt mutatják, hogy mindig van egy fordulat, és visszatér a hideg. „Nem tudunk mást tenni, mint hogy rimánkodunk, hogy ez ne történjen meg” – mondta Mártonffy Béla.

Agrotrend.hu/ Infostart 

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés