Élelmiszergazdaság

Gazdálkodás

Idén is próbálkoznak a külföldi eper átcímkézésével

A szabadföldi szamóca szépen és egyenletesen érik, de a fagy hatása nem múlt el nyom nélkül. A szépen megkötött bogyókat szerencsére a fagy nem tudta kikezdeni, de amelyeket virágzásban ért és magasabban fejlődtek, azok fagykárt szenvedtek. Az elszíneződött termés ugyanis már nem termékenyült meg. Idén hamarabb érett be a szamóca és a korábbi hideg napok miatt fagykárról is beszámoltak a gazdák, így átlagosan 15 százalékos a veszteség.

A gyakorlott gazdák stressz kezelővel permetezték a növényeket, hogy a nagy hideg után a hirtelen jött melegre sokkal jobban reagáljanak, ellenkező esetben a hőingadozásokat nehezen viselnék, ezért ezt a stresszkezelést erőteljesebben kellett alkalmazni. Ennek is köszönhető, hogy szamócából jó termés várható országosan. Magyarországon 650 hektáron termesztenek szamócát, évente 8 ezer tonnát takarítanak be.

forrás: novenyvedoszer.hu

Az ismert nagyrédei termelő, Zelnik Péter szerint afóliás szezon kicsivel gyengébb volt a megszokottnál: ennek oka nem csak az időjárás, hanem a külföldről érkező rossz minőségű palánták voltak. Emiatt a szabadföldi tartja majd az árát.

„-Régebben idehaza nem csak szamócából, hanem más gyümölcsből is sokkal többet termeltek, mint manapság. Akkor még kifelé vitték a jó minőségű gyümölcsöt, jelenleg pedig a külföldi nyomás miatt a hazai termelés visszaesett, nem csak a szamócára, hanem a málnára, a szőlőre és a barackra is igaz, hogy hozzák be nagy mennyiségben és nyomott áron és ez a magyar kistermelőket kivérezteti” -összegezte a termelő.

Napok ótamár szedik is a szabadföldi szamócát Nagyrédén, azonban komoly konkurenciát jelent a külföldről behozott gyümölcs, amit alacsonyabb áron és sokszor éretlenül kínálnak. Nem ritka, hogy át is csomagolják és magyarként árusítják. Ezzel kapcsolatban aNemzeti Agrárgazdasági Kamara is felhívással fordult a fogyasztókhoz. Mártonffy Béla alelnök szerint a meleg tavasz miatt előrébb tart a természet, de a termést ez nem befolyásolja, ezért jó szezonra és jó minőségre számíthatunk.

A vásárlók kérdése ilyenkor az: honnan tudhatjuk biztosan, hogy hazai szamócát vásárolunk? A szakember azt mondja, hogy kötelező feltüntetni a származási helyet, amit a NÉBIH nagyon szigorúan ellenőriz és az utóbbi években általánossá vált ez a gyakorlat. A hazai ráadásul jóval finomabb és ízesebb, miután a szamóca nem utólagosan érő és teljes érésben szedik le, így frissen kerül a piacra, ezért a minősége is egészen más.

A déli országokból érkező import szamócát korán szedik le és tapasztalhatjuk, hogy íztelenebb és a vége zöld színű.

„-Természetesen a fűtött fólia alatt termesztett szamóca jóval drágább, mint a hideg fóliában, vagy szabad földön termesztett változata, de a kereslet és a kínálat mindig szabályozza ezt a területet, ezért ahogy a szezonba jobban belemegyünk és a szabadföldi nagyobb mennyiségben megjelenik, akkor csökken majd az ára. Minden függ a minőségtől, a frissességtől” -tette hozzá Mártonffy Béla.

 

Agrotrend.hu/ novenyvedoszer.hu

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés