Gazdálkodás

Hírek

Könnyített állami fajtaelismerés a Kárpát-medencei szőlő tájfajtáinak

A növényfajták állami elismeréséről szóló 40/2004. (IV. 7.) FVM rendelet május 6-án hatályba lépett módosítása alapján egyszerűbb feltételekkel részesülhetnek állami fajtaelismerésben a Kárpát-medencei szőlő tájfajták.

A könnyített eljárást az indokolja, hogy a Kárpát-medencében őshonos fajtákról számos információ áll már rendelkezésre. Így szakmai szempontból is lehetőség van az egyszerűbb állami elismerés alkalmazására.

Forrás: pixabay.com

A szőlő tájfajták esetében az elismerési kérelemben a fajta ismert elnevezését, a fajtaleírást, továbbá a termesztés, a szaporítás és a felhasználás során szerzett gyakorlati tapasztalatok leírását vagy az elvégzett saját vizsgálatok eredményeinek leírását, valamint a fajta származására és termeszthetőségére vonatkozó információkat kell megadni. További könnyítés, hogy a NÉBIH a Kárpát-medencei szőlőfajta kísérleti fajtavizsgálat lefolytatása helyett ellenőrzi a kérelemben és mellékleteiben foglalt információkat és a fajtaleírás megfelelését a rendeletben szereplő szempontok szerinti alaktani és fiziológiai jellemzőknek.

Kárpát-medencei szőlőfajta esetében a kérelmezőnek – az általános szabályoktól eltérően – 5 db oltványt vagy gyökeres dugványt kell a NÉBIH rendelkezésére bocsátani a referenciagyűjteményében történő elhelyezésre. A NÉBIH a fajtavizsgálatról vizsgálati jelentés helyett a fajta állami elismerhetőségére vonatkozó javaslatot és annak indokolását tartalmazó értékelést küld a Fajtaminősítő Bizottságnak.

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés