Fókuszban

Hírek

1883-ban ezen a napon született Nádler Herbert vadgazda és zoológus

A budapesti Állatkert megújítója, a neves trófeaszakértő, Nádler Herbert (Budapest, 1883. máj. 13. – Budapest, 1951. júl.7.) mezőgazdasági főiskolát végzett, majd Batthyány Ervin gróf bögötei birtokán lett uradalmi számtartó.

forrás: pixabay

Főként a vadgazdálkodás és a zoológia érdekelte; rendszeresen képezte magát, cikkeket írt külföldi szaklapokba és nemsokára keresett szakembernek számított mint vadászati- és trófea- kiállítás rendező. 1926-ban kidolgozott egy olyan szarvasagancs bírálati képletet, amelyet később róla neveztek el és egész Európában használtak a trófeák minősítésénél. 46 évesen pályázta meg és nyerte el a Fővárosi Állat- és Növénykert igazgatói állását.

Fokozatosan, tanulmányutak során vált elismert szakemberré ezen a területen. Budapesten korszerűsítette a régi épületeket, bővítette a kifutókat és röpdéket, minden állatházba központi fűtést vezetett be, a Széchenyi fürdő termálvizével látta el a vízilovak és krokodilok medencéit. 1930-tól 1944-ig volt a Természet című lap szerkesztője. A háború után részt vett az állatkert újjáépítésében. Gazdag trófeagyűjteményét, állatpreparátumait, értékes könyvtárát a Természettudományi Múzeumra hagyta.

 

Agrotrend.hu/ JelesNapok

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés