Hírek

Módosult a földügyi rendelet, más szabályok szerint kell ezentúl dolgozni

A Magyar Közlöny 2024/19. számában 2024. február 22-én kihirdették az egyes földügyi tárgyú kormányrendeletek módosításáról szóló 31/2024. (II.22.) Korm. rendeletet, mely a kihirdetést követő harmadik napon lép hatályba. Több olyan változás is van, amely a földhasználati nyilvántartási bejegyzéseket érinti.

Újabb eset jelenik meg, amikor a földhasználati nyilvántartásban külön változásbejelentés nélkül, hivatalból átvezetésre kerülnek a földhasználatra vonatkozó adatok, a részleges kisajátítással érintett földrészleteknél. Az automatikus átvezetésnek egyrészt feltétele, hogy a változás a kisajátítási vázrajzból és határozatból egyértelműen megállapítható legyen. Másrészt, a bejegyzett földhasználó(k) személye változatlan legyen és ha a területnek több földhasználója van, akkor a visszamaradt földön a használati arányok ne változzanak – írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).

Módosult a földügyi rendelet

A földhasználat hivatalból való törlésének feltétele, hogy a használat megszűnésének ténye kétség nélkül megállapítható legyen. A földhasználati nyilvántartás részletes szabályairól szóló 356/2007. (XII. 23.) Korm. rendelet felsorolja azokat a helyzeteteket, amikor ez teljesül. Egy ilyen új eset, amikor az állami föld hasznosításáról szóló megbízási szerződés megszűnik. Ennek különböző okai lehetnek, például a föld kikerül az állami tulajdonból. Ha a megbízási szerződés azért szűnik meg, mert a földhasznosítás a jövőben más, lehetséges formában folytatódik, akkor a korábbi, megbízott földhasználó törlése és az új földhasználó bejegyzése egyidejűleg valósul meg. Továbbá a módosítás egyértelművé teszi, hogy részleges kisajátításnál, csak akkor lehet szó hivatalból a földhasználat törléséről, ha az ingatlannak a földhasználati nyilvántartásban szereplő valamennyi alrészletét kisajátították.

Agrotrend.hu/ OTPAgrár

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés