Hírek

Természet

Lezárult a Natura 2000 jelölő füves élőhelyek és a természetvédelmi céllal művelt szántók kezelését célzó projekt a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóságnál.

 A fejlesztés 436,58 millió Ft vissza nem térítendő európai uniós támogatásból valósult meg. A pályázat keretében beszerzett gépekkel és eszközökkel  az Igazgatóság működési területén lévő füves élőhelyek és szántók természetvédelmi célú mezőgazdasági módszerekkel fenntartott élőhelyeinek kezelése valósult meg, továbbá egy állattartó telepet is felújítottunk.

A projekt fő célja a Felső-kiskunsági-puszták, a Felső-kiskunsági-tavak és a Kolon-tó környéki füves élőhelyek kezelését végző őshonos állatállomány tartásához szükséges infrastruktúra kialakítása, fejlesztése volt. A projekt keretében olyan gépeket (traktorok, homlokrakodók, tárcsás fűkaszák, direktvető gépek, bálázók, rendképzők, rézsűkaszák, rendsodrók) és eszközöket (kazaltakarók) szereztünk be, amelyeket a területekhez kapcsolódó szántók természetvédelmi célú, mezőgazdasági módszerekkel fenntartott élőhelyein használ az Igazgatóság azok kezelése során.

Felújítottuk az Izsák-Páhi őshonos állattartó telepet, amely a magyar szürke szarvasmarha és a Furioso-North Star lófajta tenyésztésének ad otthont. Elkészült az istálló épületének külső-belső festése, a nyílászárók cseréje, a tetőhéjazat és a bádogozás javítása, az épület körüli vízelvezetés kialakítása, valamint a lóboxokat is felújították. Megerősítettük a gulyaszállás tetőszerkezetét, és az elektromos vezetékek cseréje is megvalósult.  Elbontottuk a régi, már felújításra sem érdemes ménistállót, épült egy új kocsiszín, beszereztünk egy mobil karámrendszert, továbbá az állattartó telep melletti legelőkön új villanypásztor-rendszereket is telepítettünk.

A beruházás a Széchenyi 2020 program keretében, „Natura 2000 jelölő füves élőhelyek és a természetvédelmi céllal művelt szántók kezelése” című, a KEHOP-4.1.0-15-2016-00045 azonosítószámú projektben, európai uniós támogatásból valósult meg a 2016.10.06. és 2023. 12.15. közötti időszakban.

traktor

forrás: knp

Gépbeszerzés is történt a pályázatból
istálló

forrás: knp

Megújult az állattartó telep Páhin
kocsiszín

forrás: knp

Kocsiszín is készült
rézsűkasza

forrás: knp

Gépbeszerzés is történt a pályázatból
villanypásztor

Forrás: knp

 

Agrotrend.hu/ knp

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés