Élelmiszergazdaság

Támadnak az epercsalók

Megjelentek az árusok, akik magyar gyümölcsként kínálnak vegyszerekkel tartósított, spanyol, olasz, görög szamócát.

Elszaporodtak az út menti árusok a korán indult eperszezonban: egymást érik az „olcsó”, „mézédes” gyümölcsöt kínáló, alkalmi kereskedők, akik azonban sok esetben átverik a vásárlókat, mert magyar eperként kínálják az importból származó, ízében, minőségében a hazaitól eltérő termést – írja az economx.hu.

A magyar termelők évről évre szembesülnek a problémával, hogy a piacot importtal elárasztó árusok ellehetetlenítik őket, mert lenyomják az árakat, miközben gyakran megkárosítják a fogyasztót. A kunbaracsi Organikus Farm vezetője szerint az utcai árusok 80 százaléka szélhámos, mert az országba kamionszámra érkező spanyol vagy görög epret magyarként, főként lajosmizseiként adják el.

Forrás: pixabay.com

A vásárláskor két dologra érdemes figyelni: az egyik, hogy ne elégedjünk meg a nyugtával, hanem kérjünk az eladótól áfás számlát, amit egy csaló árus nem fog tudni teljesíteni, és kérjünk meg arra is, hogy mutassa meg az őstermelői igazolványát vagy mutasson fotót az ültetvényéről és igazolja az áru eredetét, hogy hol termeli a gyümölcsöt.

A mozgóárusításhoz is szükséges a működési engedély, amit a kereskedelemről szóló törvény és a kereskedelmi tevékenységek végzésének feltételeiről szóló kormányrendelet szabályoz. Az engedély nélküli árusítás viszont nem csak az áru eredetével kapcsolatos átverést, hanem illegális tevékenységet is jelenthet.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság úgy tájékoztatott, hogy a rendőrségnek nincs jogszabályi felhatalmazása az illegális árusokkal szembeni fellépésre, csak, ha bűncselekményt vagy szabálysértést észlelnek. Ez megnehezíti a hatóságok munkáját az ilyen tevékenységek ellenőrzésében.

agrotrend.hu / infostart.hu

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés