Hírek

48 tonna búzát gyűjtöttek a Hajdú-Bihar vármegyei gazdák. Heti hírösszefoglaló

Nagy a várakozás a napraforgó aratása előtt
Hazánknak nincs szüksége import napraforgóra, van elég házon belül is. Idén pedig különösen sok, több mint 710 ezer hektáron indulhat meg a betakarítás, ami történelmi rekord. Külön pech, hogy uniós szinten is sok napraforgót vetettek idén, pillanatnyilag 10,6 millió tonnának látszik az össztermés, így semmi hiányérzet nincs a piacon.

Feje tetejére állt a világ a bodza körül
Bajban vannak a hazai bodzatermesztők, mert jelentősen csökkent a pandémia után a bodza felvásárlási ára. Ezt a gyümölcsöt a járvány alatt jó áron lehetett értékesíteni, mert igen magas a vitamintartalma és hatásos immunerősítő – mondta a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Fejér megyei kertészeti osztályának elnöke, Csizmadia György.

Elkezdődött a cukorrépa-feldolgozási kampány Kaposváron
A mészkemence begyújtásával megkezdődött a 130. cukorrépa-feldolgozási kampány a Magyar Cukor Zrt. cukorgyárában Kaposváron pénteken.

Feldman: Új szabályozás segítheti a víziszárnyas termelőket
Ősszel elkészülhet az a szabályozási csomag, ami a víziszárnyas termelő és felvásárlók viszonyában megosztja a kockázatot és nagyobb biztonságot jelent majd a gazdálkodóknak – közölte Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára a XXIV. Kiskunfélegyházi Libafesztivál megnyitóján, pénteken.

48 tonna búzát gyűjtöttek a Hajdú-Bihar vármegyei gazdák
Az ökogazdálkodást fókuszba helyező szakmai előadásokkal, panelbeszélgetésekkel, kiállításokkal, valamint állat- és gépbemutatókkal tarkított kétnapos agrárfórumot tartanak szeptember 8-án és 9-én a hajdúnánási Kendereskertben.

Drónok veszik át az uralmat a mezőgazdaságban
Évekkel a légi permetezés megszüntetése után megkapta az engedélyt az első olyan növényvédő szer Magyarországon, amely drónnal is kijuttatható a célterületre. A mezőgazdasági, gazdasági előnyöket kísérletekkel igazolták.

Az országházban adták át az érték és minőség díjat
Negyven pályázó negyvenhét pályázata, köztük egy határon túli kapta meg az idei Érték és Minőség Nagydíjat, az elismeréseket és különdíjakat csütörtökön adták át az Országházban.

AM-államtitkár: a háború két oldalról préseli Magyarországot
Az energiahordozók és a műtrágya árának emelkedése, valamint az ukrán mezőgazdasági termékek vámmentessége radikálisan rontotta a növénytermesztés feltételeit, így „a háború két oldalról présel bennünket” – mondta csütörtökön a 36. Bábolnai Gazdanapok megnyitóján az Agrárminisztérium (AM) mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára.

Rókusfalvy Pál: nemzeti identitásunk része a bor
Egyetlen alkoholos termék van, amelyik kultúrával és szakrális erővel bír, ez pedig a bor. Azt az előnyt kell kihasználnunk, hogy a nemzeti identitásunk része ez az ital.

Helyi termékkel, REL-lel és turisztikai szolgáltatásokkal kapcsolatos felmérések
Továbbra is várják a kitöltéseket a rövid ellátási lánchoz és a turisztikai szolgáltatásokhoz kapcsolódó felmérésekhez. A felmérések a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara együttműködésével valósulnak meg.

https://agrotrend.hu/wp-content/uploads/2023/09/lekvar-plum-1542430-pixabay.jpg

Stratégiai partnerség előtt Magyarország és Izrael a mezőgazdaság terén
Az öntözés-fejlesztésről, oktatási és tudományos partnerségről, valamint hosszú távú agrár együttműködésekről egyeztetett Nagy István agrárminiszter Avi Dichterrel, Izrael mezőgazdasági és vidékfejlesztési tárcavezetőjével.

A tojás csomagolóhelyi ára 59%-kal nőtt
Az Európai Bizottság adatai alapján az unióban az étkezési tojás csomagolóhelyi ára 241,92 euró/100 kilogramm volt 2023 első harmincnégy hetében, 39,9 százalékkal múlta felül az előző év azonos időszakának árát.

agrotrend.hu

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés