Szántóföld

Nagy a várakozás a napraforgó aratása előtt

Létrehozva:

|

Hazánknak nincs szüksége import napraforgóra, van elég házon belül is. Idén pedig különösen sok, több mint 710 ezer hektáron indulhat meg a betakarítás, ami történelmi rekord. Külön pech, hogy uniós szinten is sok napraforgót vetettek idén, pillanatnyilag 10,6 millió tonnának látszik az össztermés, így semmi hiányérzet nincs a piacon – írják a teol.hu-n.

Idén nagy gond az értékesítés, különösen úgy, hogy a magtárakban is sok a termény búzából, árpából. Az ország nagy részén 3–3,5 körüli termést remélnek a gazdálkodók. A napraforgó országos termésátlaga azonban még sosem volt jobb 3 tonnánál, ezért merész dolog lenne hektáronként 3,2 tonnánál többet várni.

A termelők adatai szerint, egy hektárnyi termést idén mintegy 350 ezer forint inputráfordításból állítottak elő, a teljes költségük 450–500 ezer forint lehetett. A napraforgó aratáskori piaci árát a legtöbben tonnánként 125–130 ezer forint közé teszik, a magasabb olajtartalmúét 135–140 ezer forint körülire.

A költségek teljes megtérüléséhez jelen árszinten 3,5 tonnás termés szükségeltetik, – a gabonaszövetség adatai szerint – ami – a várakozásokkal szemben – a többségnek nem fog összejönni. Az árakon még felfelé módosíthat, ha az uniós országokban 10,6 millió tonnánál kisebb termést takarítanak be, ha a gyárak belátják, hogy uszályokon és vonatokon nagyon lassan és drágán érkezik az ukrán mag, ha a szállítási költségek emelkednek, és a forint gyengül.

agrotrend.hu / TEOL

Hirdetés

Fókuszban

Facebook