Hírek

Nagy István: Beszéljenek a tények és a számok

 

„A kormány a magyar agráriumra stratégiai ágazatként tekint. Nézzük, hogyan is áll valójában az agrárium! Beszéljenek a tények és a számok” – írta Nagy István, agrárminiszter a közösségi média oldalán

2022-ben olyan rendkívüli kihívásokkal kellett szembenéznünk, mint:

  • az orosz-ukrán háború
  • a magas input és energiaárak
  • a történelmi léptékű aszály

Éppen ezért a 2022-es termelékenységi adatok nem tükrözik az ágazat tényleges teljesítményét, azokból nem érdemes következtetést levonni éppen ezért nézzük is meg az elmúlt időszakot – írta a miniszter.

Fotó: Nagy István Facebook-oldala

Hozzátette:

„A 2021. évre vonatkozó adatok alapján a magyar mezőgazdaság egy hektárra jutó hozzáadott értéke 764 euró volt, amely a tagországok között a 18. legjobb eredmény vagyis meghaladta többek között Svédország, Lengyelország és Csehország értékét is”.

Fontos kiemelni, hogy „a magyar termelékenység az unió százalékában 2010 és 2021 között 41-ről 64 százalékra emelkedett, ami azt mutatja tehát, hogy jelentős előrelépést sikerült elérnünk” – emelte ki.

Hazánk agrárkivitele messze meghaladja a behozatalát, Magyarország nem szorul élelmiszerimportra, ráadásul az agrártermékek külkereskedelmi többletének makrogazdasági hatása is jelentős.

Az agrárexport 2022-ben 13,2 milliárd euró volt, miközben az import ettől elmaradva 9,7 milliárd eurót tett ki, ami igen magas 3,5 milliárd eurós pozitív egyenleget eredményezett.

agrotrend.hu

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés