Hírek

Nagy István: Beszéljenek a tények és a számok

Létrehozva:

|

 

„A kormány a magyar agráriumra stratégiai ágazatként tekint. Nézzük, hogyan is áll valójában az agrárium! Beszéljenek a tények és a számok” – írta Nagy István, agrárminiszter a közösségi média oldalán

2022-ben olyan rendkívüli kihívásokkal kellett szembenéznünk, mint:

  • az orosz-ukrán háború
  • a magas input és energiaárak
  • a történelmi léptékű aszály

Éppen ezért a 2022-es termelékenységi adatok nem tükrözik az ágazat tényleges teljesítményét, azokból nem érdemes következtetést levonni éppen ezért nézzük is meg az elmúlt időszakot – írta a miniszter.

Fotó: Nagy István Facebook-oldala

Hozzátette:

„A 2021. évre vonatkozó adatok alapján a magyar mezőgazdaság egy hektárra jutó hozzáadott értéke 764 euró volt, amely a tagországok között a 18. legjobb eredmény vagyis meghaladta többek között Svédország, Lengyelország és Csehország értékét is”.

Fontos kiemelni, hogy „a magyar termelékenység az unió százalékában 2010 és 2021 között 41-ről 64 százalékra emelkedett, ami azt mutatja tehát, hogy jelentős előrelépést sikerült elérnünk” – emelte ki.

Hazánk agrárkivitele messze meghaladja a behozatalát, Magyarország nem szorul élelmiszerimportra, ráadásul az agrártermékek külkereskedelmi többletének makrogazdasági hatása is jelentős.

Az agrárexport 2022-ben 13,2 milliárd euró volt, miközben az import ettől elmaradva 9,7 milliárd eurót tett ki, ami igen magas 3,5 milliárd eurós pozitív egyenleget eredményezett.

agrotrend.hu

Hirdetés

Fókuszban

Facebook