Agrárpiac

Ismét 5%-ra emelkedik az élelmiszerek ÁFA-terhe

A lengyel pénzügyminisztérium nem hosszabbítja meg az átmeneti jelleggel bevezetett 0%-os élelmiszer-ÁFA kulcsot.

A lengyel pénzügyminisztérium bejelentette, hogy nem kívánja meghosszabbítani az élelmiszerekre vonatkozó 0 %-os áfakulcsot. A döntést a csökkenő inflációról és az élelmiszerárak növekedési ütemének lassulásáról szóló legfrissebb adatok alapján hozták meg.

Így tehát Lengyelországban 2024. április 1-jétől az élelmiszerek áfakulcsa ismét 5% lesz a 2022. február 1-je óta érvényben levő nullás kulcsot követően, amelyet a magas infláció miatt vezettek be. Az inflációs ráta 2022 januárjában 9,2% volt, de a lengyel Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adatai szerint 2024 januárjában az infláció éves szinten már csak 3,9% körül alakult.

Forrás: pxhere.com

Az intézkedés nyomán Lengyelországban április 1-től az alábbi élelmiszerek drágulnak majd:

gabonafélék, édesipari termékek, zöldségek, valamint egyes gyökerek és gumókfeldolgozott zöldségekgyümölcsökdiófélék, ehető hús és belsőségek, ehető halak és rákfélék, puhatestűek és más gerinctelen víziállatok – a homárok és polipok kivételével, feldolgozott hús, halak, rákfélék, puhatestűek stb., tojás, természetes méz, csecsemőtej, csecsemők továbbtáplálására szolgáló tápszerek, gyermektej, állati és növényi eredetű zsírok és olajok, maláta, keményítő, inulin, búzaglutén, olajos magvak, gabonafélékből, lisztből, keményítőből vagy tejből készült termékek, levesek és húslevesek és ezek készítményei, jégkrém, növényi vagy állati eredetű termékekből álló zsírok, víz: ásványvíz, szénsavas, ízesített víz, alkoholmentes italok (kivéve gyümölcs-, dió- és zöldséglevek), speciális gyógyászati célokra szánt diétás élelmiszerek.

Az élelmiszerekre kivetett nulla áfa súlyos terhet jelent az állami költségvetésnek. A lengyel pénzügyminisztérium 2023 decemberében úgy becsülte, hogy a kulcs újabb meghosszabbítása után az áruk és szolgáltatások adójából származó költségvetési bevételek mintegy 2,93 milliárd zlotyval (kb. 270 milliárd Ft) csökkenhetnek.

agrotrend.hu / FruitVeb

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés