Hírek

AM-államtitkár: a háború két oldalról préseli Magyarországot

Létrehozva:

|

Az energiahordozók és a műtrágya árának emelkedése, valamint az ukrán mezőgazdasági termékek vámmentessége radikálisan rontotta a növénytermesztés feltételeit, így „a háború két oldalról présel bennünket” – mondta csütörtökön a 36. Bábolnai Gazdanapok megnyitóján az Agrárminisztérium (AM) mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára.

Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára beszédet mond a 36. Bábolnai Gazdanapok kiállítás megnyitóján 2023. szeptember 7-én.
Fotó: MTI/Bodnár Boglárka

Feldman Zsolt hozzátette, Magyarország sorsközösségben van Bulgáriával, Lengyelországgal, Romániával és Szlovákiával, mert ezekben az államokban ugyanilyen a helyzet.

Brüsszelben hónapok folyamatos jelzései ellenére nem akarták elismerni, milyen zavarokat okoz ezen országok mezőgazdaságaiban, hogy több tízmillió tonna ukrán termény érkezett az Európai Unió piacára – emelte ki az államtitkár.

Hozzátette, az öt állam összefogásának köszönhető, hogy legalább ezekbe az országokba nem kerülhetnek ukrán termékek. Szeretnék elérni a tilalom meghosszabbítását, illetve egy tranzitdíj bevezetését, ami versenyképessé teszi az ukrán gabona vasúti szállítását.

A politikus elmondta, amennyiben a közös fellépés nem vezet eredményre, az érintett országok készek a tilalmat nemzeti jogalapon elrendelni.

Feldman Zsolt leszögezte, hosszú távon a magyar egyetértés hiányában is számolni kell az ukrán mezőgazdasági termékek jelenlétével, és ez megváltoztatja az elmúlt évtized békés folyamatait.

Haál Gábor, a Bábolna Nemzeti Ménesbirtok igazgatója elmondta, az idén 150 kiállítóval 20 ezer négyzetméteren várja a vásár a látogatókat, 15 gépkapcsolással mutatják be a legújabb erő- és munkagép-fejlesztéseket.

A szakiskolai napon a középfokú mezőgazdasági képzésben tanulókat szólítják meg a rendezők, 25 iskolából ezer diákot várnak. A tanulók vezetett programon vesznek részt, és tesztvezetésen próbálhatják ki a legmodernebb traktorokat.

A megnyitón az IKR Agrár Kft. miniszteri különdíjat vehetett át. A gazdanapok rendezője a Bábolna Nemzeti Ménesbirtok, a kiállítást a Magyar Mezőgazdaság Kft. szervezi.

agrotrend.hu / MTI

Hirdetés

Fókuszban

Facebook