Élelmiszergazdaság

Elkezdődött a cukorrépa-feldolgozási kampány Kaposváron

Létrehozva:

|

 

A mészkemence begyújtásával megkezdődött a 130. cukorrépa-feldolgozási kampány a Magyar Cukor Zrt. cukorgyárában Kaposváron pénteken. 

Kovács Gergely, a cég kereskedelmi és marketingigazgatója az eseményen elmondta, „a cukorrépa szedése szeptember 9-én kezdődik, a feldolgozási időszak az év 38. hetében indul és 120-125 napon át tart, a munkát 241 állandó és 50-55 ideiglenes dolgozó végzi” – írta az MTI

„Erős kampányra, mintegy 900 ezer tonna cukorrépa feldolgozására készülünk” – jelentette ki az igazgató.

Kiemelte, hogy „az egyetlen magyarországi cukorgyár partnerei a tavalyinál 60 százalékkal nagyobb területen, 13 651 hektáron vetettek cukorrépát a gyár ellátásához, a kedvező időjárásnak köszönhetően a termés döntő része átlagos, vagy jó minősítésű, a mennyisége meghaladja a 60 tonnát hektáronként”.

Fotó: Szita Károly Facebook-oldala

Kovács Gergely szólt arról, hogy a kaposvári gyárban folyamatban van az a tavaly indult, 4,8 milliárd forint értékű, fele részben pályázati forrásból finanszírozott modernizációs projekt, amelynek részeként megújulnak a bepárló, a szaturációs és centrifuga állomások, cukorhűtőt és új porcukor csomagoló gépet vásárolnak.

A társaság korábban azt közölte, a fejlesztéstől a fajlagos energiafelhasználás és a feldolgozásnál keletkező veszteségek csökkentését várja.

A kereskedelmi és marketingigazgató kitért arra is, hogy sikeres a Magyar Cukor Zrt. kiegészítő anyagi támogatásával a preciziós fejlesztések megvalósítására 2021-ben kiírt pályázat, mert a termelők több nagy értékű betakarítógép és cukorrépa vetőgép beszerzését indították el.

Eddig 10 betakarító- és 20 vetőgép támogatására érkezett igény 3,2 milliárd forint értékben – jegyezte meg. Hozzátette, hogy a cukorgyártás és cukorrépa termesztés műszaki hátterét hosszú távon megalapozó program folytatódni fog.

Szita Károly (Fidesz-KDNP), Kaposvár polgármestere közölte, „az idén várossá nyilvánításának 150. évfordulóját ünneplő somogyi vármegyeszékhely sokat köszönhet a cukorgyárnak. A cég révén épült ki a körülötte lévő városrész, épült fel a hősök temploma, jött létre a Rákóczi sportklub, a cégnél termelt biogázt felhasználva közlekednek a helyi járatú autóbuszok, és látják el energiával a Virágfürdőt” – sorolta.

Fotó: Szita Károly Facebook-oldala

„A településvezető hangsúlyozta: a cukorgyárat óvják, és nem csak a tradíció miatt, hanem azért is, mert büszkék rá, hogy ez a magyarországi cukorgyártás fellegvára, amely Kaposváron működik. Működőképessége megőrzéséért a gyárat folyamatosan fejlesztették és fejlesztik, ehhez a magyar kormány is hozzájárult” – jegyezte meg.

Gelencsér Attila (Fidesz), Kaposvár és a Zselic országgyűlési képviselője felidézte, hogy a 19. század közepén 63, 1990-ben 12 cukorgyár működött Magyarországon, 2008-ra csak a kaposvári maradt, „az európai uniós csatlakozás kis túlzással gyakorlatilag felszámolta a hazai cukorgyártást”.

„Ha a mai kormány lett volna akkor kormányon, nem adta volna át a cukorkvóta kétharmadát az uniónak, nem szűnik meg 11 cukorgyár, és lehet, Európa sem lenne cukor importőr, mint ahogy ez mára kialakult” – fogalmazott.

Fotó: Szita Károly Facebook-oldala

Jelezte, hogy a kaposvári cukorgyár olyan, a működése szempontjából kedvezőtlen események, körülmények ellenére is talpon maradt, mint forradalmak, két világháború, rendszerváltás, uniós csatlakozás, cukorkvóta, táplálkozási szokások változása, vagy a koronavírus-járvány, s ez „elképesztő teljesítmény”.

Sőt, az elmúlt időszakban stratégiai megállapodást kötöttek a kormánnyal, sok milliárd forintot fordítottak, fordítanak fejlesztésekre, „köszönjük a szorgalmukat, kitartásukat a város, a vármegye és az ország nevében” – mondta a képviselő.

Az eseményen kiosztott sajtóanyagban szerepel, hogy a Magyar Cukor Zrt. többségi tulajdonosa az osztrák AGRANA csoport, amely Kelet-Közép-Európa vezető cukorgyártója, Ausztria legnagyobb bioetanol-előállítója, Európa legjelentősebb gyümölcslé-koncentrátum gyártója, világelső a gyümölcs preparátumok piacán.

Fotó: Szita Károly Facebook-oldala

Az AGRANA a világszerte 55 termelőüzemben 8730 embert foglalkoztat, éves árbevétele 3,6 milliárd euró volt 2022/2023-ban. Magyarországon a kaposvári cukorgyár mellett a Szabadegyházi Hungrana Kft. 50 százalékos tulajdonosa. Az üzem a keményítő- és alkoholgyártás mellett Európa legnagyobb izocukor előállítója.

A csoport gyümölcs divíziója Magyarországon Vásárosnaményban, Anarcsiban, Hajdúsámsonban almalé-, meggy- és bodzasűrítményt készít.

agrotrend.hu/MTI

 

Hirdetés

Fókuszban

Facebook