Hírek

Magyarok Kenyere: 24 tonna búzát ajánlott fel Nyakas András, a hajdúnánási házigazda

A Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem program Hajdú-Bihar megyei búzagyűjtő napjára, 2019. július 6-án a XI. Jubileumi Hajdúnánási Hagyományőrző Aratók Találkozója keretein belül került sor Hajdúnánáson.

Létrehozva:

|

Idén 9. alkalommal hirdette meg a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara a Magyarok Kenyere Programot. A jótékonysági kezdeményezés célja, hogy a Kárpát-medence magyarlakta részein élõ segítõkész adományozóktól nemzeti összefogással búzát gyûjtsünk. Az összegyûjtött búza egy részét liszt, a másik részét pedig kenyér formájában osztjuk szét a határokon innen és a határokon túl, a rászoruló magyar gyermekeket segítõ szervezetek támogatására. Évrõl évre egyre több magyar gazda fog össze a jó cél érdekében.


fotó:NAK

A Hajdú-Bihar megyei búzagyûjtõ napra, 2019. július 6-án a XI. Jubileumi Hajdúnánási Hagyományõrzõ Aratók Találkozója keretein belül került sor Hajdúnánáson, a Nyakas Farm területén.

Az ünnepélyes megnyitó részeként Szólláth Tibor, a NAK Hajdú-Bihar megyei szervezetének elnöke indította útjára az idei megyei búzagyûjtési programot, melyre a felajánlásokat kamarai dolgozók fogadták a helyszínen.

A házigazda Nyakas András a 2017-es Év agrárembere, Az Állattenyésztési Kategória gyõztese és a frissen alakult Hajdúnánási Gazdakör 24 tonna búza felajánlásával járultak hozzá az idei program megvalósításához.

A búzaadományt jelképesen Jakab István, a MAGOSZ elnöke vette át. A szombati napon adták át a farm új öntözõrendszerét, mely 400 hektárnyi földterület vízellátását fogja biztosítani.
– A világ legkorszerûbb technológiáival rendelkezünk, hozzá a tudás, a képesség adott, a körülmények pedig – ha odafigyelünk rá – megteremthetõek. Éppen ezért a vízgazdálkodás, az öntözési rendszerek kialakításának fontossága annak szükségessége, hogy a gazdák számára biztosítsuk az öntözõvizet, ne pedig elengedjük az országból, remélem, ez is mindenki számára egyértelmû – hangsúlyozta Jakab István beszédében.

A Nyakas családot köszönet illeti meg azért, hogy nem csak beszél arról, hogy fejleszteni kell, hanem valóban fejleszt is.

Mi, hajdúnánásiak nagyon szerencsések vagyunk, egy olyan területen élünk, ahol a Keleti-fõcsatorna lehetõvé teszi a földjeink öntözését. Nyugati irányban ez gravitációs úton valósul meg, ezek után a löszhát irányában kellene nagyokat lépnünk – fejtette ki Szólláth Tibor, Hajdúnánás város polgármestere az átadáson. Mint mondta, egyetért azzal, hogy a térség egyik kulcskérdése az, hogy hogyan tudjuk a területeink intenzitását növelni.

Az aratóversenyre több mint 10 csapat nevezett, akik hagyományos népi öltözetben mutatták be a kézi aratás módszereit az érdeklõdõ közönségnek.

A nap délutáni részében a szórakozásé volt a fõszerep, melynek alapját a nagysátor színpadán fellépõ elõadók nótái jelentették.

agrotrend.hu / NAK

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook