profimagazin

Technika

Így alakulnak 2017-ben a mezőgazdasági gépi munkák költségei

  A közreadott költségek irányadóknak tekintendők, bérmunkáknál a szolgáltató és az igénybe vevő alkupozí­ciója is módosí­thatja azokat. A NAIK MGI valós gazdasági adatok figyelembevételével kidolgozott táblázata, a fontosabb termeléstechnológiai műveletek végzé

Létrehozva:

|

 

A közreadott költségek irányadóknak tekintendők, bérmunkáknál a szolgáltató és az igénybe vevő alkupozí­ciója is módosí­thatja azokat.

A NAIK MGI valós gazdasági adatok figyelembevételével kidolgozott táblázata, a fontosabb termeléstechnológiai műveletek végzése során jelentkező gépi munkák önköltségét tartalmazza, az erőgépek (traktorok és magajáró betakarí­tógépek) motorteljesí­tményének függvényében, átlagos üzemelési körülmények között (I.területi kategória).

A már nem hatályos, de jobb hí­ján a gyakorlatban elfogadott 13/1988(XII.22.) MÉMill. a 60/1992 (IV.1.) Korm. rendeletek a gépi munkavégzés nehézségi fokot négy területi kategóriába sorolták:

-    Az I. területi kategória sí­k fekvésű, középkötött talajokra és területre vonatkozik (táblázat).

-    A II. területi kategóriában a sí­k, kötött és enyhe lejtésű középkötött területek sorolhatók. Ezeknél a műveleti költségeket 1,16-os szorzószámmal kell növelni.

-    A III. területi kategóriába sí­k laza homok és az igen kötött talajú, valamint az enyhe lejtős kötött és a lejtős középkötött talajú területek tartoznak. Ezeknél a táblázat költségeit talajmunkáknál 1,38, felszí­ni munkáknál 1,24 szorzószámmal kell korrigálni.

-    A IV. legnehezebb területi kategóriát az enyhe lejtésű, laza homok és az igen kötött területek, valamint a lejtős kötött és igen kötött területek sorolhatók. Ezeknél a szorzószámok talajmunkáknál 1,72, felszí­ni munkáknál pedig 1,44. A lejtő meghatározásához mértékadók az alábbi adatok:

  • sí­k terület: 0,0-5,0 % lejtésig
  • enyhe lejtős terület. 5,1-12,0 %-ig
  • lejtős terület: 12,1-17,0 %-ig.

Az átlagostól eltérő, nehezebb körülmények között végzett munka költségét, a szorzókulcsok segí­tségével lehet korrigálni. Hasonlóan figyelembe lehet venni talajművelésnél, a talajállapot (túl száraz, túl nedves, gyomos stb.) következtében fellépő munkavégzési nehézségeket is. Amennyiben a táblázatban szereplő költségeket a bérmunkavégzés során kí­vánják alkalmazni, akkor hozzá kell számolni a bérvállalkozó elvárt hasznát (nyereségét is), illetve fel kell számí­tani az ÁFA-t is, mivel a táblázatban szereplő költségek nettó értéken kerültek meghatározásra.

A táblázat megtekintéséhez kattintson IDE!

Dr. Hajdú József

Hirdetés

Fókuszban

Facebook