profimagazin

Technika

Bővült a traktor- és kombájnértékesí­tés

  Jelentősen javult egy év alatt az erő- és munkagépek piaca Magyarországon í­rta a mezőgazdasági gépforgalmazás piaci helyzetéről szóló jelentésében az Agrárgazdasági Kutató Intézet. A hazai mezőgép-kereskedők az előző évek zsugorodó értékesí­tési száma

Létrehozva:

|

 

Jelentősen javult egy év alatt az erő- és munkagépek piaca Magyarországon í­rta a mezőgazdasági gépforgalmazás piaci helyzetéről szóló jelentésében az Agrárgazdasági Kutató Intézet.

A hazai mezőgép-kereskedők az előző évek zsugorodó értékesí­tési számai után ebben az évben ismét forgalomnövekedést prognosztizálnak. A kertészeti gépbeszerzési pályázatokra jelentős volt a túljelentkezés, a pénzintézetek is pozití­van állnak hozzá a géphitelezéshez, lí­zingeléshez, ugyanakkor nem kedvez a gépvásárlásnak a beruházási támogatások beszűkülése.

2017. I. negyedévben már az új statisztikai jelentőlapon szolgáltattak adatot a mezőgazdasági gépforgalmazók. Az eddigi 154 gépfajta és kategória helyett részletesebben, 265 gépfajtára készült az összesí­tés. Az adatszolgáltatói kör is bővült 2017-ben, mely leginkább a növényvédő és -ápoló gépek, valamint az öntözőgépek értékesí­tését érintette.

A mintegy 140 mezőgép-forgalmazó és -gyártó eladási jelentése alapján készült statisztikai felmérés szerint jelentősen javult egy év alatt az erő- és munkagépek piaca Magyarországon.

2017. I. negyedévben a mezőgazdasági gépforgalmazás értéke 75 százalékkal haladta meg a 2016. I. negyed-évi értéket. A gazdálkodók 31 milliárd forint értékben vásároltak új mezőgazdasági gépeket, alkatrészekre 9 milliárd forintot fordí­tottak, amely 16 százalékos növekedés a 2016. I. negyedévi alkatrész-értékesí­téshez viszonyí­tva. A mezőgazdasági gépberuházások értékének 62 százalékát az erőgépek, 38 százalékát az erőgépek munkagépei és az egyéb gépek adták a 2017. januármárciusi időszakban. A teljes értékesí­tésen belül a traktorok 45 százalékos, a gabonakombájnok 7 százalékos arányt képviseltek.

Jelentősen bővült a traktor- és kombájnértékesí­tés 2017 első negyedévében a 2016 azonos időszaki értékesí­téshez képest.

A traktorokból 735 darab talált gazdára, gabonakombájnokból 35 darabot értékesí­tettek 2017. március végéig.

A traktoroknál valamennyi motorteljesí­tmény-kategóriában nőtt az értékesí­tés. A 261 LE feletti motorteljesí­tményű traktorokból több mint 60 százalékos keresletnövekedés mutatkozott az egy évvel korábbi eladásokhoz viszonyí­tva.

A gabonakombájn a traktorok után a második legjelentősebb értékű gépcsoport. Ezekből 46 százalékkal nőttek az eladások, amely 35 kombájn értékesí­tését jelentette 2017. I. negyedévben. Az értékesí­tett gabonakombájnok 80 százaléka hatládás kombájn volt. í–njáró rakodókból több mint háromszor annyit értékesí­tettek (110 darabot), melynek 86 százalékát adták a teleszkópos rakodók.

A munkagépek terén jelentősen emelkedett a vető- és ültetőgépek, valamint a talajművelő gépek értékesí­tése.

Mindkét szegmens piaca több mint másfélszeresére bővült. A talajművelő gépeken belül a talajlazí­tók kivételével valamennyi gépfajtánál nőttek az eladások, legjelentősebben a hengereknél. Ezekből 133 darabot értékesí­tettek a 2016. I. negyedévi 31 darabbal szemben, szárzúzókból pedig mintegy kétszeres mennyiséget, 137 darabot adtak el. Szignifikánsan emelkedett a bálázók piaca is, 2017. I. negyedévben 72 darabot, egy évvel korábban 31 darabot adtak el. A mezőgazdasági célú szállí­tó járművek iránti kereslet 67 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Az új mezőgazdasági pótkocsikból 86 százalékkal többet, 132 dara-bot értékesí­tettek, ami a szállí­tó járművek 57 százalékát tette ki.

AKI

Hirdetés

Fókuszban

Facebook