Gépesítés

profimagazin

A talajművelésben az állandó változás versenyelőny: Quadtrac újdonságok 2023-ban

Létrehozva:

|

24 óra alatt egy 20 fejes ekével 792 hektáron megművelt terület, mindössze akkora talajtömörítő hatással egy négyzetcentiméteren, mint amit egy 100 kilós ember fél lábon fejt ki. Nem véletlen, hogy amikor a talajműveléshez ideális törzscsuklós traktorok kerülnek szóba, egyetlen gyártó két géptípusa emelkedik ki a tömegből: a Case IH törzscsuklós Steiger és Quadtrac szériája. A gyárban nem érték be a 2005-ös talajművelési Guinness-rekord beállításával, folyamatosan fejlesztik a gépeket, amiből a 2022-es év sem maradt ki.

Annak jártunk utána, milyen lépésekben fejlődtek a Case IH törzscsuklós gépei a bemutatkozásuk óta, mi az, amit a konkurencia a mai napig nem képes lemásolni. Plusz rákérdeztünk, hogy 2023-ban milyen extrák várják a gépekben az új tulajdonosokat.

Fotó: Agri CS

Case IH törzscsuklós traktorok: a gazdák kéréseire épülő világmárka

Legyen szó gumihevederes Quadtracokról vagy a törzscsuklós traktorok másik nagyágyújáról, a ma 8 modellel 370-620 LE névleges teljesítményre képes gépóriások sikerét mindig egy alapelv biztosította: az adott kor elvárásai mentén megadni a maximumot, amire egy erőgép képes a talajművelésben.

Az első, 1958-ban John Steiger és két fia, Douglass és Maurice által tervezett, akkor még 238 LE-re képes törzscsuklós erőgépnél ezt a páratlan motorerő és az elnyűhetetlen alkatrészek kombinációjával az el­­képesztő területteljesítmény jelentette (a mo­­tor váltó és hajtáslánc a saját területükön kiemelkedő amerikai gyártóktól érkezett, így javítani is egyszerű volt a gépeket), de az évtizedek alatt a Case IH márkába olvadva a törzscsuklós gépek mérnökei mindig értették az idők szavát. Halász Péter, a kizárólagos hivatalos magyar márkakereskedő Agri CS Magyarország Kft. termékmenedzsere szerint ennek számos olyan újítás lett az eredménye, ami újraírta, amit a nagyüzemi mezőgazdaságban a ha­tékony talajmunkákról addig gondoltak.

Fotó: Demeter Péter

1997: bemutatkozik a Quadtrac gumihevederes járószerkezete, ami máig nem tudtak lemásolni

„A gépek történetében az egyik legfontosabb újdonságot a 4 egyforma háromszög-gumihevederes járószerkezet megjelenése, és vele a Quadtrac gumihevederes traktorszéria bemutatkozása jelentette 1997-ben. A technológiával 35-38%-kal nagyobb felületen érintkezik az erőgép a talajjal, aminek köszönhetően még 16 mé­teres magágykészítőkkel vagy 10 méteres vetőgépekkel sem tömörítik a termőréteget. A hevederek bordái kiváló tapadást biztosítanak, aminek köszönhetően a slip szinte ismeretlen ezeknél a gépeknél – kisebb, mint 2% –, ráadásul az átlagos üzemanyag-fogyasztásuk is 10%-kal jobb, mint egy 400 LE-s univerzális traktoré.

Ez a fejlesztés ma már egyértelmű előny, de a maga idejében jócskán megelőzte a korát, a konstrukciót az első gépkiállításokon egyenesen megmosolyogták akkoriban a gazdák. 2005-re a világ és hozzáállás is gyökeresen megváltozott. Amikorra egy CASE IH Quadtrac STX500 20 fejes ekével felszerelve 24 óra alatt 792 ha-t művelt meg és beállította a Guiness-rekordot a talajművelésben, már mindenki tudta, hogy a nyereséges mezőgazdasági munkához a változó világban a gépóriások jelentik a megoldást, amiben a Case IH Steigerek és Quadtrac gumihevederes traktorok verhetetlenek.”

Halász Péter hangsúlyozza, a lépéselőny megőrzéséhez természetesen kellett, hogy a Case IH-nál a folyamatos fejlődést rendkívül komolyan veszik, napi szinten több mint 2,4 millió dollárt fordítva kutatás­fejlesztésre. Ennek köszönhetően a távolság nem csökken a törzscsuklós gépek nagyágyúinak megalkotója és a technológia másolásával foglalkozó egyéb márkák között.

„Amelyik gazda ismeri a gumihevederes gépeket, megerősíti majd, hogy hiába ölik bele a milliókat más márkák, még mindig a Case IH futóműve a legjobb ebben a kategóriában. Egész egyszerűen jobb a rugózása, több a feszítőgörgő a rendszerben, jobb a tervezőmunka, így a gépek súlypontja alacsonyabbra kerül, jobb hatásfokkal alakítják a motorerőt vonóerővé.

A gumihevederes járószerkezet hibátlan működését a Case IH-nál egy szántóföldi »tojáspróbával« is ellenőrzik időről időre. Ennek részeként egy Quadtracnak úgy kell áthaladni a szántóföldön 5 cm-es mélységben elásott tojás felett, hogy az épségben marad. Ez ezekkel a gépekkel lehetséges. Még a legnagyobb Quadtrac 620-as is mindössze 0,5 kg/négyzetcentiméter terhelést jelent a talajon, ami megközelítőleg egyezek egy fél lábon álló 100 kg-os ember terhelésével.”

Fotó: Demeter Péter

2020-as évek: újratervezett erőátvitel a Case IH óriásokban, plusz a precíziós gazdálkodás nehéztüzérsége

Ráadásul, a fejlődés bőven nem állt meg itt. A Quadtrac és a Steiger estében egészen a közelmúltig egymást érték az újdonságok. „2020-ban például a hatékonyság jegyében újratervezték az erőátviteli rendszert a Case IH törzscsuklós traktorokban. Az új 16/2 fokozatra képes PowerDrive váltóval 20%-kal javult a gépek gyorsulása minden fokozatkapcsolásnál, ráadásul a speciálisan vágott, spirális fogaskerekeknek köszönhetően az élettartamuk is kitolódott. A Steigerek (420, 470, 500) és Quadtracok (470, 500, 540) 3 modelljében ekkortól választhatnak CVXDrive fokozatmentes váltót is a gazdaságok, ami minimalizálja a kezelői tévesztéseket, optimalizálja a fogyasztást körülményektől függetlenül. A kezelők teendőinek leegyszerűsítése érdekében a gé­pekbe adaptív kormánymű is bekerült az elmúlt években, így de ami még ennél is lényegesebb, tökéletesen felkészítették őket a precíziós gazdálkodás minden elvárásához is a Case IH AFS Connect rendszereinek beépítésével.”

Az Advanced Farming Systemen keresztül elérhető precíziós gazdálkodásra tervezett megoldások jelentették a kulcsot, hogy a Quadtrac törzscsuklós gépeket a 2023-as év mezőgépének (Farm Machine 2023) választották a SIMA-n az XXL kategóriában. A tulajdonosok ugyanis a megvásárlást követően 3 évig automatikusan hozzáférnek egy e-mailes regisztráció után egy olyan komplett térinformatikai szoftvercsomaghoz, amiért máshol akár milliókat is elkérnek a forgalmazók.

„A rendszer mobilról, tabletről és laptopról is elérhető, a felületén táblahatárokat, nyomvonalakat, AB egyeneseket rajzol­hatnak vagy szerkeszthetnek a gazdák, térképes kijuttatási és tőszámterveket tölthetnek fel a gépekre, a munkához felhasználhatják a hozammérős kombájnok adatait is. Ez hatalmas lehetőséget jelent a hatékonyságnöveléshez, ráadásul a kézhez tervezett irányítókar és más kezelőszervek programozható 100 gombjával, vagy az AFS PRO 1200-as érintőkijelzőn keresztül mindez egyszerűen kiaknázható a gépek kezelőinek az AFS Connect szériába tartozó törzscsuklós Steigereket vagy Quadtracokat választva. A rendszerrel a gépadatokhoz is hozzáférést adhatunk a márkakereskedői szervizcsapatnak, így immár ahelyett, hogy hibákat javítanánk, azok megelőzésén dolgozhatunk, figyelve a teljesítményre, szenzorok hibajelzésire. Jó kézben egy ilyen erőgéppel 1000 hektártól felfelé egyetlen törzscsuklós gép kiváltja 3-4 hagyományos univerzális erőgép munkáját, miközben a hektárköltségek jelentősen csökkennek.”

Fotó: Demeter Péter

Nem nyom többet egy 100 kilós embernél, mégis 17 hektárt művel óránként: Case IH Quadtrac

De pontosan mennyi az annyi, ha a fejlődéstörténettől lecsupaszítva érdekelne minket a Case IH traktorok nagyágyúinak tudása? Halász Péter szerint a gépóriások a „puszta tények kedvelőinek” sem okoznak csalódást:

  1. a 6 hengeres, 12,9 literes Stage V FPT motor maximálisan 692 LE teljesítményre képes.
  2. 9071 kg emelési kapacitású CAT5 3-pont függesztéssel a legnagyobb munkagépekhez, ami 26 fokos kitérést tesz lehetővé.
  3. Akár 8 pár kihelyezett hidraulikaszelep opciósan 428 l/perc teljesítményű hid­raulika-rendszerrel.
  4. Dupla hidraulikaszivattyús Twin-Flow rendszer, amivel akár vetőgépen is üzemeltethető a ventilátorhajtás a hátsó TLT használata nélkül.
  5. 1000/perc TLT aktív hajtású gépekhez.
  6. 60-40%-os súlyeloszlás, ami képes akár 15 tonnás vontatott súlyig optimálisan, 50-50%-ban elosztani a terhelést a vázszerkezeten.

A kizárólagos magyar márkakereskedő mun­­katársa szerint ráadásul itthon nemcsak a gép tudása kategóriaelső, de az AGRI CS Magyarország csapatával az üzemben tartás is a lehető legkevesebb problémát jelenti a gazdáknak.

„Minden Case IH törzscsuklós traktorra teljeskörű, 3 éves gyári garanciát nyújtunk, ami köszönhetően az országos lefedettségnek 7 területi központtal és a jól képzett szakembergárdának köszönhetően zavartalan üzemórákat jelent a gépek tulajdonosainak. Cégünk a kontinens második legnagyobb agráripari vállalategyüttesének, az AGROFERT csoportnak a tagja, amely 18 országban van jelen, 33 ezer munkatársat foglalkoztatva, ez körülményektől függetlenül garancia a partnereknek a kiszámíthatóságra.”

Maximális területhatékonysággal vágna bele a precíziós gazdálkodásba? Válassza a csúcstartó Case IH törzscsuklós traktorokat a hivatalos magyar márkakereskedő AGRI CS Magyarország Kft.-től: www.agrics.hu

agrotrend.hu – Profimagazin

Hirdetés

Fókuszban

Facebook