profimagazin

Technika

A robotizálást nem lehet megállí­tani a kertészetben sem

  A világ több pontján, számos kutató és fejlesztő dolgozik olyan robotizált technikákon, technológián, amely a kertészetekben is felhasználhatók (lesznek). Fontos témakör ebből a szempontból a beporzás megoldása robotizált technikával. Az egyik ilyen fejlesztőcsopo

Létrehozva:

|

 

A világ több pontján, számos kutató és fejlesztő dolgozik olyan robotizált technikákon, technológián, amely a kertészetekben is felhasználhatók (lesznek).

Fontos témakör ebből a szempontból a beporzás megoldása robotizált technikával. Az egyik ilyen fejlesztőcsoport paradicsomhajtatásban teszteli a beporzást elősegí­tő speciális drónokat. A hollandiai Delft Egyetem hallgatói dolgoznak egy projekten, amelynek már a elnevezése is magáért beszél: Micro Air Vehicle, azaz mikro repülő járművek. A projekt során olyan apró repülő eszközöket fejlesztenek, amelyek a belső térben használhatók.

A kutató csoport tagjai nyáron már konkrét kutatási eredményekről számoltak be Venloban, miszerint olyan repülő eszközöket sikerült kifejleszteniük, amelyek nemcsak a beporzásban tudnak a termelőknek segí­teni, hanem képek, felvételek készí­tésére is alkalmasak.

A rendelkezésre álló (prototí­pus) eszköz elnevezése APIS (Autonomous Pollination and Imaging System), mint latinul a méheket jelölő elnevezés. Ez az eszköz 30×30 cm méretű, kb. 250 g tömegű, anyagköltsége 400 euró. Ezen a drónon található egy ventilátor, amely 2,5 m/s sebességű légáramoltatásra képes 50 cm-es hatótávolságban. Az eszköz praktikus, hiszen a ventilátor átszerelhető akár egyéb eszközökre is, ha az adott növényfaj esetében más jellegű feladatot kell elvégezni.

A növényeket egy halszemoptikával rendelkező kamera érzékeli, ami az eszköz oldalán van. A drón által rögzí­tett adatokat az eszköz azonnal továbbí­tja PC-re és okos telefonra is. A drónon számos szenzor van, í­gy például páratartalmat, hőmérsékletet is mérhetünk.

Ezek a funkciók jelenleg egy 5 rotoros drónra vannak felszerelve, amelyeket jelenleg paradicsomhajtatásban tesztelnek. Az üvegház tetején lesz a drónok helye, ahonnan 3 naponta végzik majd a beporzási feladatokat. A kutatócsoport álláspontja alapján a drónok terhelhetősége és a rájuk szerelhető további technikai eszközök fejlesztése még váratnak magukra, de egy megfelelő alap már rendelkezésre áll.

A technikai fejlődés tehát megállí­thatatlan, időnként még lekövetni is nehézkes.

Forrás: profimagazin.hu/Benedek Borbála

Hirdetés

Fókuszban

Facebook