Fenntarthatóság

Innováció

Új értékek várják a nemzeti parkok látogatóit

Látogatóközpontok létesültek, tanösvény-és élőhely-rekonstrukciók valósultak meg és ezek a beruházások a következő években tovább folytatódhatnak. Jelenleg 158 gazda 600 terméke viselheti a Nemzeti Parki Termék Védjegyet, köztük élelmiszerek, más kézműves termékek és szolgáltatások. A termelői kör és a termékek száma folyamatosan bővül.

Létrehozva:

|

A környezet és természetvédelem, a jobb életminőség feltételeinek megteremtése a kormány és a Földművelésügyi Minisztérium számára kiemelten fontos, ezért is fordítunk egyre több forrást e célok megvalósítására. Jelentős ökoturisztikai helyszínek nemzeti parkjaink, amelyek a mostani uniós finanszírozási ciklusban – a korábbi 38 milliárd helyett – 60 milliárd forintot fordíthatnak fejlesztésekre – nyilatkozta a június 5-ei Környezetvédelmi világnap alkalmából az M1 Ma reggel és a Kossuth Rádió 180 perc című műsoraiban Fazekas Sándor.

A földművelésügyi miniszter elmondta: 2020-ig 2800 milliárd forintból gazdálkodhat a környezet-és természetvédelem, ez 500 milliárd forinttal haladja meg az előző európai uniós ciklusban az erre fordítható összeget. Ezt a pénzt a többi között energiatakarékos beruházásokra, az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésére, szennyvíztisztító beruházásokra és a zöld ipar fejlesztésére tudják felhasználni, de jut belőle ökoturisztikai fejlesztésekre is. Nemzeti parkjainkban túrázó természetkedvelők már eddig is jelentős változásokat tapasztalhattak: látogatóközpontok létesültek, tanösvény-és élőhely-rekonstrukciók valósultak meg és ezek a beruházások a rendelkezésre álló mintegy 60 milliárd forintból az elkövetkező években tovább folytatódhatnak – sorolta a fejlesztések irányát Fazekas Sándor.

Az agrártárca vezetője a nemzeti parkok jelentős vonzerejeként említette a legkülönfélébb programokat, például a Tihanyi Levendula Fesztivált, a hortobágyi lovasprogramokat, a különböző madárvonulásokhoz kapcsolódó rendezvényeket, amelyek tavaly 1,6 millió látogatót csalogattak nemzeti parkjainkba.

fotó:MTI

A földművelésügyi miniszter a látogatói létszám további növelését remélve megemlítette, hogy jelenleg 158 gazda 600 terméke viselheti a Nemzeti Parki Termék Védjegyet, köztük élelmiszerek, más kézműves termékek és szolgáltatások. A termelői kör és a termékek száma folyamatosan bővül, hiszen a nemzeti parkok rendszeresen kiírják pályázataikat. Mint mondta, öt évvel ezelőtt, amikor ez a kezdeményezés útjára indult, úgy gondolták, hogy a nemzeti parkok területén gazdálkodók számára – miközben a természetvédelem érdekében korlátozásokkal kell megbirkózniuk – ismertséget és így jelentős előnyt jelent majd, ha az ott megtermelt javakat – például mézet, lekvárt, szalámit, kolbászt, sajtot, tökmagolajat, szörpöt, gyógynövényt, valamint más kézműves terméket – védjeggyel különböztethetnek meg. A védjegy a vásárlók számára garanciát jelent arra, hogy a termék, a szolgáltatás az adott régióból származik, környezetkímélő módon előállított, jó minőségű, az adott területhez közvetlenül kapcsolódik.

Fotó: nemzetiparkitermek.hu

A nemzeti parki termékek megismertetésére, népszerűsítésére szolgál a Balaton-felvidékről két hónappal ezelőtt indult Nemzeti Parki Termék Védjegy körút, amely az ország mind a 10 nemzeti parkját érinti majd. A nemzeti parki termékek minőségi, de nem tömegtermékek, ezekkel főként a nemzeti parki látogatóközpontokban, vásárokon, piacokon találkozhatnak az érdeklődők.

agrotrend.hu / FM

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Facebook