Fenntarthatóság

Innováció

Díjazott lépések a fenntarthatóság megvalósításáért

Egyre nagyobb jelentősége van a környezetvédelemnek, és ehhez kiváló szakemberek is kellenek. Környezetvédelmi és pedagógusnapi díjakat adott át Fazekas Sándor.

Létrehozva:

|

Több mint hatvan, saját szakterületén kiváló munkát végző szakember tevékenységét díjazta Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter a Környezetvédelmi világnap és a pedagógusnap alkalmából a tárcánál kedden tartott ünnepségen.

A tárcavezető kiemelte: napjainkra erősen megcsappantak Földünk erőforrás-készletei, és az emberiség jelentősen meghaladta a bolygó eltartó képességét, ezért évről-évre egyre nagyobb jelentősége van a környezetvédelemnek.

A körforgásos gazdaság elveit követve azonban jelentős lépéseket tehetnek az emberek a fenntarthatóság megvalósításáért

– fűzte hozzá.

A körforgásos gazdaságban az anyagcsere-folyamatok tervezetten, zárt körben áramlanak. A hulladék szinte 100 százalékosan hasznosul. A biológiai, illetve technikai alkotórészek nem keverednek, hanem minőségi veszteség nélkül visszakerülnek a biológiai és gazdasági körfolyamatokba. A körforgásos gazdaság egy olyan

komplex új szemlélet és szabályozási célirány, amelynek megvalósításához társadalmi összefogás szükséges

– ismertette a miniszter.

Fazekas Sándor emlékeztetett, hogy tavaly a tárcához tartozó munkatársak több mint huszonegyezer, természet iránt érdeklődő tanulót, pedagógust és családot szólítottak meg rendezvényekkel, foglalkozásokkal, előadásokkal. Így például mintegy hatezer pályamunkát küldtek be a gyerekek a Vadonleső program pályázataira. Emellett az Ökoiskola program segítségével még több oktatási intézmény kapcsolódik majd be ebbe az országos programsorozatba, ezzel is hozzájárulva egy környezettudatosabb Magyarország megteremtéséhez.

Rámutatott: Magyarországon

az agrár- és élelmiszergazdaság további megerősítése elképzelhetetlen a megfelelő szakember-utánpótlás biztosítása nélkül.

Az ágazat hazai és nemzetközi versenyképessége ugyanis nagymértékben függ a szakképzés minőségétől.

Felidézte: a minisztérium fenntartásában jelenleg 48 agrár-szakképző iskola működik, 63 feladat-ellátási helyen, több mint 22 ezer diákkal és közel 3000 pedagógussal, oktatóval. Az elmúlt években az intézményeket egy összefüggő, egymást kiegészíteni képes, komplex agrár-szakképző hálózattá fejlesztette a tárca.

Jelentős előrelépés, hogy átalakult a képzési szerkezetet, amelynek egyik fő célkitűzése az volt, hogy a mezőgazdasági hasznos tudást adó szakképesítések oktatása fejlődjön és erősödjön. A tartalmi és szerkezeti módosításokon túl összességében 15 szakképesítéssel bővült a mezőgazdasági képzések száma, melyek oktatása már ettől a tanévtől elkezdődött – mondta Fazekas Sándor.

agrotrend.hu / MTI

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Facebook