Fenntarthatóság

Innováció

A kis vízerőműveké lehet a jövő – alacsony vízállásnál sem hagy cserben a törpe

Kis vízerőművet avattak fel a Rábán szerdán Szentgotthárdnál, az archimédeszi csigákkal működő erőmű Magyarországon egyedülinek számít. A legkisebb vízállásnál is képes villamos energiát termelni a törpe vízerőmű.

Létrehozva:

|

V. Németh Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium államtitkára, a térség országgyűlési képviselője avatóbeszédében úgy fogalmazott: a megújuló energiák közül környezetbarát megoldást jelentenek a kis vízerőművek, jelenleg csak a Bodrogon és a Rábán működik néhány ilyen, de a jövőben akár el is terjedhetnek. Az államtitkár kiemelte:

a rosszemlékű Bős-Nagymarosi vízlépcső ügye után 25 évnek is el kellett telnie ahhoz, hogy ismét téma lehessen a vízenergia hasznosításának kérdése.

Hozzátette:

Magyarország adottságai miatt a kis vízerőműveké lehet a jövő, amelyek építése és üzemeltetése a legkisebb környezeti kárral jár, és alacsony vízállás mellett is megbízhatóan termelhetnek energiát.

Huszár Gábor (Fidesz-KDNP) Szentgotthárd polgármestere felidézte, hogy néhány éve uniós támogatással megújult a Rába-gát – ahol most a vízerőmű is felépült – és annak környezete, a vízitúrázók számára csónak csúszda is kiépült. Véleménye szerint az archimédeszi csigákkal működő vízerőműnek turisztikai vonzereje is lehet, hiszen jelenleg ez az egyetlen ilyen az országban. Hozzáfűzte, hogy az általános iskolai tananyagban szerepel ezeknek a csigáknak a működése, amit itt használat közben lehet megtekinteni.

A polgármester szólt arról is, terveik között szerepel, hogy a Rábán a gát szomszédságában egy fahíd is megépüljön, amely a gyalogosokat és a kerékpárosokat szolgálná.

V. Németh Zsolt, Huszár Gábor, Nagy Szabolcs az új erőmű átadásán Szentgotthárdon – fotó: Horváth R. László

Nagy Szabolcs, az erőművet üzemeltető szentgotthárdi székhelyű Carpathia Vízerőmű Kft. ügyvezető igazgatója az avatás után elmondta: a kis vízerőmű kapacitása 310 kilowattóra, évente 1,2 millió kilowatt áramot tud termelni, ami 100-150 háztartás éves fogyasztását fedezi. A beruházás 380 millió forintba került, ebből 190 millió forintnyit finanszírozott az unió, a többit hitelekből és magántőkéből fedezte a társaság.

Energetikai szempontból a törpe vízerőművek új lehetőséget jelentenek az áramtermelésre, mivel alkalmasak arra, hogy csupán néhány méter szintkülönbség felhasználásával villamos energiát állítsanak elő.

agrotrend.hu / MTI

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook