Hírek

Fagykárok sújtották a világ legfontosabb kajszitermesztő körzetét

A teljes virágzás időszakában esőzések és fagypont alatti minimum hőmérsékletek okoztak aggodalmat Malatyában.

Az EastFruit elemzőinek értesülései szerint Törökország kajszitermelésének 80%-át adó Malatya körzetében igen kedvezőtlen időjárási viszonyok uralkodtak március során, ami a regionális frisspiacokra és a globális aszaltgyümölcs-piacokra is hatással lehet. (Törökország messze-messze a világ legnagyobb aszaltkajszi-termelője és a világpiac legfontosabb exportőre: részesedése a globális aszalványexportból 70-85% körüli.)

Idén kifejezetten korán kezdődött a virágzás a törökül kayısı diyarı, azaz “kajszi birodalom” néven emlegetett régióban. A teljes virágzás fenofázisában kiadós esőzések hátráltatták a beporzó rovarok tevékenységét, majd valamivel később nulla fok alatti éjszakai minimumhőmérsékletek alakultak ki. Az már bizonyos, hogy ennek negatív hatása lesz az idei szezonra, ennek mértéke egyelőre még kérdéses.

Forrás: pixabay.com

A körzet nem csak az idei évben balszerencsés: a 2023-as földrengések is jelentős károkat okoztak a városban és az ültetvényeket kiszolgáló infrastruktúrában.

Törökország a világ legnagyobb frisskajszi-exportőre: a 2022-es évben 97 ezer tonnás kivitelt bonyolított le, amivel jócskán megelőzte a második helyen álló Spanyolországot (60 ezer tonna) és harmadik helyezett Olaszországot (45 ezer tonna). A török kajszi legfontosabb piacai közé Oroszország, Irak, Ukrajna, Románia és Szaúd-Arábia tartozik.

Az aszalványexport tekintetében Törökország más ligában játszik, mint a világ összes többi országa: értékben 400 millió dollár körüli szintet ér el a kivitel, míg a második helyen Hollandia áll 10 millió dollárral. A török aszalt kajszi piacai teljesen eltérnek a friss gyümölcsétől, az aszalványt elsősorban az Egyesült Államokba, Németországba, Franciaországba, az Egyesült Királyságba és Ausztráliába szállítják.

agrotrend.hu / FruitVeb

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook