Hírek

Új elnök a Nébih élén, elkezdődött szarvasbőgés, csökken a tej ára. Heti hírösszefoglaló

Elkezdődött a gímszarvasbikák bőgése a gemenci erdőben

Elkezdődött a gímszarvasbikák bőgése a gemenci erdőben. A leghangosabb erdőrészletekbe a Gemenc Zrt. hétvégente szarvasbőgés-hallgató túrákat szervez – közölte az erdőgazdálkodással foglalkozó társaság hétfőn az MTI-vel.

Több mint harmincezren keresték fel az idei Farmer Expót Debrecenben

Négy nap alatt több mint harmincezren keresték fel a Debreceni Egyetem Böszörményi úti campusán az idei Farmer Expót, amelyet Vaszkó László vásárigazgató az agrárágazat jövőjéről szóló beszélgetések és a kapcsolatépítés fórumának nevezett.

Csökkent a tej és a tejtermékek értékesítési ára

Az AKI PÁIR adatai szerint Magyarországon a nyerstej országos termelői átlagára 153,17 forint/kilogramm volt 2023 júliusában. A fehérjetartalom 0,05 százalékpontos, a zsírtartalom 0,06 százalékpontos romlása, valamint az alapár 6 százalékos csökkenése mellett a nyerstej átlagára 5  százalékkal mérséklődött 2023 júliusában a 2023. júniusihoz képest, és 10 százalékkal elmaradt az előző év azonos hónapjának átlagárától – olvasható az AKI cikkében.

NAK: Súlyos fagykárok tizedelték az idei őszibaracktermést

Jelentős károkat okoztak a tavaszi fagyok a hazai őszibarack ültetvényeken, így az átlagosnál jóval gyengébb termés várható ebben az évben – derül ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet (FruitVeb) közös körképéből.

A vágócsirke még mindig drágább, mint tavaly volt

Az AKI PÁIR adatai szerint Magyarországon a vágócsirke élősúlyos termelői ára 28,7 százalékkal 504,71 forint/kilogrammra, a vágópulykáé 34,2 százalékkal 697,58 forint/kilogrammra emelkedett 2023 első harminckét hetében 2022 azonos időszakához képest.

Egy lépéssel közelebb a fenntarthatósághoz a sertéságazat

Megkezdődött a tesztelés egy olyan projekt keretében, amelynek célja az állattenyésztésből származó kibocsátások környezeti hatásának csökkentése, miután egy észak-yorkshire-i sertéstenyésztő gazdaságban ammónia-kinyerő technológiát vezettek be.

Új elnök vezeti a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalt

Augusztus 23-ától dr. Nemes Imre tölti be az elnöki tisztet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) élén – jelentette be dr. Nobilis Márton élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkár. A szakember 2019-ben nyerte el az Agrotrend Csoport által kiírt Év Agrárembere díj Állattenyésztési kategóriájának elismerő díját.

 Rajtunk is múlik, hogy lesznek-e még fecskék Magyarországon

Tíz év alatt a fecskeállomány több mint fele eltűnt, és bár az azóta eltelt újabb tíz évben a drasztikus csökkenés megállt, a veszély nem múlt el teljesen – nyilatkozta Orbán Zoltán, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) szóvivője.

50 éves a Hortobágyi Nemzeti Park

Magyarország első nemzeti parkja nemcsak magyar, hanem európai viszonylatban is egyedi bioszféra-rezervátum. Az 52 ezer hektáros terület a fél évszázad alatt csaknem 82 ezer hektárosra bővült. A terület minden jellegzetes élőlénytípusával, növénytársulásával teljesen eltér az európai élőhelyek sorától, emellett meghatározó szerepe van őshonos fajtáink génmegőrzésében.

Melyik lesz az Év Talaja 2023? Szavazzunk!

2022. december 5-én a Talaj világnapján a Magyar Talajtani Társaság átadta az Agrárminisztérium számára a 2022. év talajának metszetét, talajmonolitot, mely egy Herceghalom határában megtalálható mészlepedékes csernozjom talajt mutatott be mélységi kiterjedésében. Hagyományteremtő módon minden évben megválasztásra kerül majd az év talaja, mely által a társadalom valamennyi szereplője számára szeretnék közelebb hozni a talaj funkcióinak megismerését, a talaj életünkben betöltött nélkülözhetetlen szerepét.

Új törvénymódosítás védi az erdőket

A magyar erőgazdálkodás szabályozása Európa legszigorúbbjai közé tartozik. Ennek köszönhető, hogy az elmúlt évtizedekben folyamatosan nőtt Magyarországon az erdőterületek aránya, és európai léptékben az egyik legnagyobb erdőtelepítési és fásítási program zajlik hazánkban. Léteznek azonban olyan beruházások, ingatlanfejlesztések, illetve igénybevételek, melyek erdőterületeket is érintenek, az erdőtörvény júliusi módosítása pont ezen a téren hozott örvendetes változásokat.

 Nagy István: magyar termék választásával garantált a minőség és a biztonság

A magyar termelőknek kedvez a vásárlók tudatossága, ezt azonban szemléletformáló kampányokkal, védjegyekkel erősíteni kell. Fontos tudni, hogy ha „magyar terméket választunk, akkor garantáltan minőséget, biztonságot, frissességet és kiváló gasztronómiai élményt kapunk” – mondta Nagy István agrárminiszter sajtótájékoztatón Budapesten.

Nagy István: Újabb pénzügyi segítséget kapnak a gazdálkodók

A tárcavezető arra emlékeztetett, tavaly a történelmi aszály 1,4 millió hektáron több, mint 50 ezer termelőt érintett, a háború következtében több, mint ezerszeresére emelkedő ukrán gabonaimport pedig jelentős kihívások elé állítja a termelők értékesítési lehetőségeit.

Ősi örökségünk a vadászat

Napjaink fejlett civilizációjában különösen fontos megőrizni a természeti tőkénket, azaz a biodiverzitást. Az egészséges, jó genetikai értékekkel rendelkező vadállomány fenntartásában pedig a vadászat kulcsfontosságú – mondta Nagy István agrárminiszter az Országos Vadásznapon, szombaton, Tatabányán.

 agrotrend.hu

 

 

 

 

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés