Hírek

Rajtunk is múlik, hogy lesznek-e még fecskék Magyarországon

Létrehozva:

|

Tíz év alatt a fecskeállomány több mint fele eltűnt, és bár az azóta eltelt újabb tíz évben a drasztikus csökkenés megállt, a veszély nem múlt el teljesen – nyilatkozta Orbán Zoltán, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) szóvivője.

A beszélgetés apropóját az adta, hogy mostanában készülnek afrikai telelésükre a molnárfecskék, ezért gyakran láthatjuk őket nagyobb csapatokban gyülekezni. A szakember elmondása szerint 2000 és 2010 között a hazai fecskepopuláció mintegy 62%-a tűnt el, és félő volt, hogy mára teljesen el is tűnnek ezek a madarak. Azonban lakossági összefogással és a nyilvánosság segítségével sikerült legalább megállítani a tendenciát.

Az állomány ilyen szintű, drasztikus csökkenésének több oka is van. A természetes élőhelyek felszámolása, a fecskék számára elérhető táplálék mennyiségének csökkenése, és ebből adódóan a szaporulat elmaradása, valamint a klímaváltozás hatásai gyorsan állomány összeomláshoz vezethetnek.

Fotó: Adobe Stock

Itthon a fecskefészkek leverése okozta a legnagyobb problémát, de ez az elmúlt évtizedben szerencsére 80%-kal mérséklődött, ami az állomány stabilizálódásának fő oka.

A hathatós kommunikációnak köszönhetően sokan felismerték a madarak megvédésének fontosságát, arról nem is beszélve, hogy a fecskék és fészkeik is védettséget élveznek.

Fotó: Adobe Stock

A MOLNÁRFECSKE

A Magyarországon általánosan elterjedt molnárfecskéből nagyjából 35 000-49 000 pár fészkel nálunk. Épületek külső részére épít fészket sárból, sokszor magas tömbházakra. Évente 2-3 alkalommal 4-6 tojást rak. A molnárfecske testhossza 12 cm, szárnyfesztávolsága 26-29 cm, és 15-23 grammot nyom. Apró rovarokkal táplálkozik, melyekből évente több mint 1 kilogrammot fogyaszt el. Kis termetük, gyors és fordulékony röptük miatt nincs állományszintű ragadozójuk, ezt a szabályozást az időjárási szélsőségek és az élősködők látják el. Védett, természetvédelmi értéke 50 000 Ft.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület honlapján rengeteg tanácsot olvashatunk arról, hogyan védhetjük meg a fecskéket.

agrotrend.hu / Turista Magazin

Hirdetés

Fókuszban

Facebook