Fenntarthatóság

50 éves a Hortobágyi Nemzeti Park

Létrehozva:

|

Magyarország első nemzeti parkja nemcsak magyar, hanem európai viszonylatban is egyedi bioszféra-rezervátum. Az 52 ezer hektáros terület a fél évszázad alatt csaknem 82 ezer hektárosra bővült. A terület minden jellegzetes élőlénytípusával, növénytársulásával teljesen eltér az európai élőhelyek sorától, emellett meghatározó szerepe van őshonos fajtáink génmegőrzésében. A kerek évforduló alkalmából Fülöp Bernadettel, a Hortobágyi Természetvédelmi és Génmegőrző Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatójával a cég állattenyésztési ágazatairól beszélgettünk.

Szürkemarha-állományunk megújítását a 170 egyedből álló üszőgulya biztosítja, írta cikkében a Magyar Állattenyésztők Szövetsége.

A magyar szürkemarha-állomány mennyit gyarapodott tavaly óta, és az utánpótlással mi a helyzet?

A tél folyamán 665 db borjú született, amik jelenleg is a tehenekkel együtt legelnek egészen az augusztus végén esedékes leválasztásig. A 6 gulyából álló tehénállományunk jelenleg 930 egyedet számlál. A 170 egyedből álló üszőgulya jelenti a kiöregedő tehenek utánpótlását. A 160 egyedből álló tinógulya pedig a népszerű turisztikai programunk, a pusztai fogatozás keretében az idelátogató vendégeink számára is megtekinthető Mátapusztán.

A bivaly nemcsak turisztikai látványosság, hanem hasznot termelő állat is a Hortobágyon.

Mekkora most a házibivaly-állomány, és milyen a tehenek életkora?

160 egyedből álló tehénállományunk két gulyára osztva végez természetvédelmi célú legelést vizes, mocsaras, más haszonállatokkal nem hasznosítható élőhelyeken, jellemzően használaton kívüli halastavak területén. Több tehén is az idén éri el a 20 éves életkort, így a következő évek egyik kiemelt tenyésztői feladatának tekintjük ennek az állománynak a fiatalítását minél több ismert származású üsző tenyésztésbe állításával.

Fotó: wikimedia

A hortobágyi fekete és fehér racka, valamint a magyar merinó juhfajták génmegőrzése is kiemelt feladatuk. Mekkora és milyen minőségű juhállomány áll ehhez rendelkezésre?

Augusztus első hete meghatározó a juhászaink éves munkájában, ekkor fogják ugyanis beháremezni az anyajuhokat. A háremek kialakítása a törzstenyésztői munka alapfeltétele, ez biztosítja ugyanis a bárányok származásának ismeretét. Egy hárembe 50 anyajuh mellé 1 törzskönyves tenyészkos kerül. Hortobágyi rackából 870 egyedet, magyar merinóból pedig 340 egyed anyajuhot fogunk a fentebb leírt módon űzetni.

A génmegőrzés jelentette alapfeladatunkon túlmenően szeretnénk a juhágazat termelési mutatóit is javítani, ennek érdekében felülvizsgáltuk a tenyésztési és tartástechnológiai módszereinket.

A nóniusz tenyésztésének is nagy hagyománya van Hortobágyon. Mekkora most a törzsállomány, és mik a tenyésztési célok?

2023-ban 45 nóniusz csikóval gyarapodott a ménes. A tenyésztési program fő célkitűzései között szerepelt a fogat építéséhez szükséges egyöntetűség (homogenitás) és az alapjármódok minőségének javítása.

A fajtafenntartás és a génmegőrzés mellett elsősorban nem a ménes létszámának növelése a cél, sokkal inkább a tenyésztők és a kor igényeihez igazodva minőségi előrelépés kell legyen az irány.

agrotrend.hu / MÁSZ

Hirdetés

Fókuszban

Facebook