Hírek

Készüljünk a gombabetegségek elleni küzdelemre!

A kalászos gabonák gombabetegségeivel szemben vívott tavalyi évi küzdelem a növényvédelemmel foglalkozók számára szinte biztosan nem tartozik a legszebb emlékek közé.

A már jól ismert betegségeken túl, rég nem látott kórokozó – a sárgarozsda – jelentkezett,rég nem látott kártétellel. Jelenleg még nem tudjuk megmondani, mi vár ránk ezen a téren az idei évben, így felértékelődnek azok a készítmények, amelyek felhasználhatók a kórokozó elleni védekezés során. Ezek sorába lép most be egy új készítmény az Arysta forgalmazásában, Emerald Star néven. Az Emerald Star két hatóanyagot tartalmaz, a felszívódó hatásmóddal rendelkező tetrakonazolt (62,5 g/l), valamint a kontakt hatásmóddal bíró klortalonilt (250 g/l), amelyek a gyakorlat számára is előnyös tulajdonságokkal ruházzák fel a terméket.

Melyek ezek az előnyök?

Az azol típusú hatóanyagok közül talán a tetrakonazol esetében figyelhető meg a legoptimálisabb egyensúly a zsíroldhatóság és vízoldhatóság között. A jó zsíroldhatóság lehetővé teszi, hogy a hatóanyag a viaszrétegen könnyen átjusson, gyorsan szívódjon fel a kezelt növény szöveteibe. A jó vízoldékonyság pedig elengedhetetlenül fontos ahhoz, hogy a felszívódott hatóanyag gyorsan és egyenletesen oszoljon el a növényi szövetekben, akár olyan helyekre is eljutva, amit egyébként a kijuttatáskor közvetlenül nem értünk el. Tovább erősíti ezt a tetrakonazoltranszlamináris hatása is, valamint, hogy nem képez depókat a növényi szövetekben. (A hatóanyag eloszlását mutatja őszi búza esetében az 1.sz. grafikon.)A gyakorlat számára fontos tulajdonsága, hogy egyaránt rendelkezik preventív, kuratív és eradikatív hatással, tehát megelőzésképpen is, de akár már a fertőzést követően is eredményesen használhatjuk az érzékeny kórokozókkal szemben. Megelőző jelleggel történő kijuttatása esetén a hatóanyag megakadá-lyozza a gombafonalak növekedését, azok növénybe való bejutását, valamint a növényi sejtek kolonizációját. Amennyiben a kijuttatás a kórokozó fertőzését követően történik, a károsodott, nekrotizálódott sejteket körülvevő egészséges sejtekre a betegség már nem tud továbbterjedni, az azokba felszívódó tetrakonazol ezt megakadályozza. A hatóanyag további fontos jellemzői még a hosszú hatástartam, valamint a széles hatásspektrum.

Az Emerald Star készítmény másik hatóanyaga a klortalonil. A hatóanyag bár régről ismert, de az utóbbi évek fejlesztéseiben újra egyre nagyobb szerepet kap. Ez egyaránt köszönhető a széles hatásspektrumának, valamint hosszú hatástartamának. Bár kontakt hatásmódú hatóanyag, egyáltalán nem túlzás vele kapcsolatban hosszú hatástartamról beszélni. Egyrészt rendkívül jó esőállósággal rendelkezik, másrészt depókat képez a levél felületén, ahonnan annak újranedvesedésekor további hatóanyag-kibocsátás történik.

Az Emerald Star készítmény egyesíti a két hatóanyag kedvező tulajdonságait, erőteljes preventív hatással rendelkezik, gyorsan felszívódik a növénybe, ahol könnyen szállítódik. Felszívódó összetevőjének köszönhetően az érzékeny kórokozókkal szemben kuratív és eradikatív módon is hat. Hosszú hatástartam és széles hatásspektrum jellemzi a készítményt.

Felhasználására az alábbi kultúrákban és módon van lehetőség:

Felhasználása őszi búzában:

Az Emerald Star őszi búzában való felhasználását elsősorban a lisztharmat és a különböző levélbetegségek ellen javasoljuk. Eltérő fenológia állapotban felhasználva, különböző kórokozók ellen használhatjukeredményesen.A korai időszakban, az egy-két nóduszos állapotban kijuttatva elsősorban a lisztharmat kórokozója ellen tudunk védekezni. A zászlóslevél kiterülése és a virágzás kezdete közötti időszakban viszont az őszi búza levélbetegségei elleni védekezésre használhatjuk eredményesen. Amennyiben a virágzás időszakában juttatjuk ki a készítményt, akkor a fuzárium kórokozója elleni biztos védelem érdekében a kórokozóval szemben megfelelő hatékonysággal rendelkező készítménnyel kell kiegészítenünk.                                                                                                                                                    

Az Emerald Star hatékonysága az őszi búzát megbetegítő kórokozókkal szemben:

Felhasználása őszi káposztarepcében:

Az Emerald Star eredményesen használható fel az őszi káposztarepcét megbetegítő legfontosabb kórokozókkal szemben, így az alternária, a fehérpenész, a fóma, valamint a szürkepenész ellen. Ahogyan az őszi búzában is, itt is különböző fenológiai állapotban felhasználva, különböző kórokozókkal szemben léphetünk fel.

A fehérpenész kórokozójával szembeni védekezés során a kijuttatás optimális időszaka a BBCH 60 – BBCH 64 fenológiai állapotok közé esik, amely az első virágok nyílása, illetve a fő virágtengely 40%-os virágzása közötti időszakot jelenti. Az elsősorban a becőket megbetegítő és sokszor jelentős pergési veszteséget okozó alternáriás megbetegedés ellen viszont a BBCH 69 – BBCH 70 fenológiai állapotban, azaz a virágzás végén célszerû az Emerald Star készítménnyel védekezni.

Akárhogyan is alakuljon a téli időjárás a továbbiakban, az előző évi tapasztalatok alapján valószínûleg érdemes újragondolnunk az őszi búzában alkalmazott, annak kórokozói ellen kialakított, megszokott technológiánkat. A levélbetegségek jelentőségének növekedésével egyre nagyobb hangsúlyt kell majd fektetnünk az ellenük való védekezésre. Ebben hasznos segítséget jelenthet számunkra az újszerû összetétellel piacra kerülő Emerald Star készítmény.

Somos Ferenc

Arysta Magyarország Kft.

 

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés