Hírek

Hogyan zárkózhat fel Kelet- és Közép-Európa mezőgazdasága?

A szüntelenül hangoztatott növekvő népesség miatti aggodalmak következtében régiónkra fókuszálnak gazdasági szakemberek és a termőföldek hatékonyságának növelésére hívják fel a figyelmet. A terméshozamot a kereslet növekedésével párhuzamosan javítani kell, számítások szerint összesen 9 millió tonna éves lemaradása van a régiónak búza, kukorica és árpa termesztés terén.

A közép-és kelet-európai mezőgazdasági termelés épphogy az 1990 előtti szintet éri el, a hozamkülönbség kiegyenlítéséhez, a nyugati teljesítményi szint eléréséhez célzott befektetések és fejlesztések szükségesek.

A legtöbb föld 100 vagy több hektáros birtokosok kezében van, akiknek lehetőségük nyílik a gazdaságok modernizációjára és innovációk bevezetésére. Az EU belső piaca, a magasabb és stabilabb árak és az Európai Unió és állami támogatások és erőforrások bevonása folyamatosan javítják a régió helyzetét.

A térképen látható, hogy mely országok tartoznak a konvergencia régiókhoz, ahol az egy főre jutó GDP kevesebb az EU-25 átlagának 75%–ánál. A Közép-magyarországi régió kivételével Magyarország összes régiója e kategóriába tartozik, így mezőgazdasági támogatása is kiemelt prioritást élvez.

De az anyagi források biztosítása még nem elegendő a sikerhez. A mezőgazdaság átalakulását fejlesztésekkel és modernizációval kell követni. A gazdáknak meg kell ismerniük az új generációs hibrideket, növényvédő szereket, biostimulátrorkat, műtrágyákat és a modern gépeket.

Máté Endre

blog.syngenta.hu

 

 

 

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés