Hírek

Durván változik a klíma, már érezhetőek a károk

Lassanként meg kell barátkoznunk a gondolattal, hogy igazi télre legfeljebb három, négy esztendőnként számíthatunk.

Az emiatt megspórolt energia jól jön a gazdaságnak, a háztartásoknak, a mezőgazdaság számára azonban veszélyeket jelent, s károkat is okoz. dén december 14-én elég régi meleg rekord dőlt meg. Változik a klíma. Az Országos Meteorológiai Szolgálat hőmérővel felszerelt kutatói a Baranya megyei Drávaszabolcs melletti mérőállomásukon 17,2 fokos maximum hőmérsékletet regisztráltak. A korábbi csúcsot 1989-ben Szekszárdon mérték az OMSZ műszerei, akkor 17,1 fokig emelkedett napközben a hőmérséklet.

A kukoricaföldek egy részén lábon maradt a termés

–  A legnagyobb gondot egyelőre abban látom – mondja K. Győző, balatonboglári szőlősgazda, hogy a szokatlan meleg miatt nem pusztulnak el a kártevők. Ezzel a ténnyel immár jó ideje számolnunk kell. Ilyenkor mindig nagy hangsúlyt kap a növényvédelem. Ezzel egyelőre nekünk még nincsen gondunk, ám ki tudja, mit hoznak az elkövetkező hetek. Január vége táján, februárban megkezdjük a metszést, ha sok lesz az eső az nehezíti majd a munkát.

Az ország más vidékein a szokatlanul meleg időjárás és a sok csapadék már most problémákat okoz.

– Valóban így van, a belvizek már most sok problémát jelentenek – mondja N. Péter, aki a Mezőberény térségében művel földeket. – Nem egy gazda még a kukoricát sem tudta teljesen betakarítani, mivel nem lehet rámenni a sok csapadék miatt a belvizes földekre. Bár, tudomásom szerint, az idén rekordtermés volt kukoricából, az viszont mégiscsak gond, hogy főleg a kisebb területeket művelő gazdák földjeinek egy részén maradt talpon a termés. Egyet értek azokkal, akik azt mondják durván változik a klíma. Szerintem már most érezhetőek a károk.

A helyzetet megerősítette az agrárkamara Békés megyei elnöke is, aki nemrég úgy nyilatkozott: a tervezett százötvenötezer hektár helyett decemberig száztizenhatezer hektárt műveltek meg, a terület huszonöt százalékán nem tudták elvégezni a gazdák az őszi talajforgatást és szántást. A talajmunkálatok folytatására a fagyos időszakban nyílna újra lehetőség.

A mezőgazdászok kiadós fagyott szeretnének

Erre azonban egyelőre nem mutatkozik hamar lehetőség. Legközelebb talán az esztendő vége táján csúszhat tartósan mínuszba a hőmérő higanyszála.

A korábbi hetek hónapok tartós esőzései kedveztek a károkozóknak. A szakemberek szerint megvan a veszélye annak, hogy a hazai takarmánykukorica-termést komoly fuzárium fertőzés éri. A fuzárium toxinok közül Európában az úgynevezett deoxinivalenol fordul elő leggyakrabban. Információk szerint, a felvásárlók különösen óvatosak, a szokásosnál is nagyobb figyelmet fordítanak a toxinmérésekre.

A kertészetekben is abban reménykednek, hogy lassan megérkezik a fagyos idő.

– Ha nem változik az idő, az komoly veszélyeket jelent – erősíti meg ezt Sz. Zoltán, aki Dánszentmiklós környékén műveli kertészetét. – Ha hosszan tartó az enyhe idő lesz, mondjuk még egy hónapig kitart, akkor könnyen lehet, hogy elindul a nedvkeringés a fákban, egyre inkább éledezni fognak a növények, és ha azután kapnak egy jelentős fagyot, akkor számottevő kárral számolhatunk.

Ötvenezernyi erdőben okozott kárt az ónos eső

A Földművelésügyi Minisztérium államtitkára úgy nyilatkozott: a decemberi ónos esők miatt legalább ötvenezer hektárnyi állami erdő károsodott. A legnagyobb mértékben a Pilis, a Börzsöny és a Bükk erdei sérültekk, néhol oly mértékben, hogy az erős, fiatalos bükkösöket újra kell telepíteni.

Az erdészetekben jelenleg sok helyütt folynak a kitermelések. Az utóbbi hetek kevésbé csapadékos időjárása kedvezett a munkáknak, a szárazabbá vált talajokon jobban haladnak az erőgépek. Az erdészek mindazonáltal szintén az előbb-utóbb megérkező fagyokban bíznak, az jelentősen meggyorsítaná a fakitermelési munkákat.

A gazdáknak a klíma változásával kapcsolatos tapasztalatait alátámasztják a nagy nemzetközi kutatások is. A német időjárástani intézet nemrég nyilvánosságra hozott egy vizsgálatot, amelyben megállapították: 2014-ben évtizedes európai hőmérsékleti rekordok dőltek meg. Felhívták a figyelmet arra, hogy különösen erőteljes volt a felmelegedés a közép-európai régióban. Csúcsot döntött a február, a március és az április, az előbbi 3,9, az utóbbiak 3,5 fokkal haladták meg az előző évek átlagát.

Forrás: tozsdeforum.hu

 

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés