Hírek

Termőföldre is igényelhető az MNB-hitel

Januártól az őstermelők előtt is megnyílt a lehetősége annak, hogy az MNB növekedési programja keretében hitelt igényelhessenek. A piacinál alacsonyabb kamatozású kölcsönből saját használat céljából termőföldet is vehetnek.

"Érzékelhető érdeklődésről" számolt be a növekedési hitelprogram (nhp) őstermelőkre, illetve családi gazdálkodókra való kiterjesztése kapcsán lapunk kérdésére az MNB. A jegybank szerint ugyanakkor a hitelkereslet mellett az egyes gazdálkodók hitelképessége lesz itt is a döntő, ennek alakulásában pedig kiemelkedő szerepe van a garanciaszervezetek közreműködésének, ezek ugyanis részvételükkel csökkentik az üzleti kockázatot. Januártól egy jogszabály-módosítás nyitotta meg annak a lehetőségét, hogy a mintegy félmilliós őstermelői, illetve családi gazdálkodói szegmens is hozzáférjen az nhp piacinál alacsonyabb kamatozású hitelkonstrukciójához. Miután a kistermelőket a törvény a kis- és középvállalatokat (kkv) megillető státusba sorolta, a jegybank már nem tartotta aggályosnak a programban való részvételüket. E státus megadását mások mellett a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Országos Szövetsége (Magosz) is sürgette, de a Vidékfejlesztési Minisztérium is felkarolta a kezdeményezést, amitől az őstermelők hitelhez jutásának növekedését várják.

A program októberben indult, az ez év végéig tartó második szakasz során pedig az MNB 2000 milliárd forint keretösszeget biztosít 2,5 százalékos kamattal, a forrásokat bizonyos feltételek mellett a kereskedelmi bankok juttatják el a különböző ágazatokban tevékenykedő cégekhez, gazdálkodókhoz. Az nhp keretében igényelhető beruházási hitelből eszköz vásárolható, amibe őstermelők és családi gazdálkodók esetében a kizárólag saját használatra vásárolt termőföld is beletartozik, földhaszonbérleti díj kifizetésére azonban nem vehető igénybe a kölcsön − közölte a jegybank a Napi Gazdasággal. Az MNB szerint e hitelfelvevői kör finanszírozása elsősorban a takarékszövetkezetektől, illetve a vidéken is széles körű fiókhálózattal rendelkező hitelintézetektől várható. Azt azonban egyelőre nem kívánta megbecsülni a jegybank, hogy az érintettek közül hányan igényelhetnek hitelt és mekkora sikerrel.

Az MNB növekedési hitelprogramja már az első szakaszban is népszerű volt az agrárgazdaság szereplői körében. Az előzetes adatok szerint a teljes kihelyezett hitelállomány közel ötöde, mintegy 18 százaléka került ebbe a körbe, amelybe korábban az őstermelők és családi gazdálkodók nem tartoztak bele.

Forrás: Napi gazdaság 

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés