Hírek

Koncentrálódik a növénytermesztés az egyéni gazdáknál

Három év alatt nőtt a szántóterületet használó gazdasági szervezetek és egyéni gazdaságok aránya is: előbbieké 7, utóbbiaké 2 százalékponttal − derült ki a Központi Statisztikai Hivatal által 2013-ban készített gazdaságszerkezeti összeírás adataiból. Az összes gazdaságból a cégek 71, az egyéni gazdaságok 57 százaléka használt szántóterületet. Amíg a gazdasági szervezetek használatában lévő szántók területe az elmúlt három évben folyamatosan csökkent, az átlagos területük 10 százalékkal mérséklődött, addig az egyéni gazdaságoknál 15 százalékos volt a növekedés.

A szántóföldi növénytermesztéssel foglalkozó gazdasági szervezetek száma a területcsökkenés ellenére is 10 százalékkal, 6023-ra emelkedett. A KSH adatai szerint a cégek összesen 1,11 millió hektáron termeltek gabonaféléket, emellett 26 százalékkal, 13,3 ezer hektárra bővítették a száraz hüvelyes növények − mint a borsó, a bab − termesztését. Gyökérnövényeket a szervezetek 16,7 ezer hektáron, ipari növényeket 409,2 ezer hektáron, míg takarmánynövényeket 185,16 ezer hektáron vetettek 2013-ban. A gazdasági szervezetekre kevéssé jellemző zöldségfélék vetésterülete 24 ezerről 27 ezer hektárra bővült.

Az egyéni gazdaságoknál 12 százalékos csökkenés után 2013-ban már csak 277,7 ezren foglalkoztak szántóföldi növénytermesztéssel, igaz, az általuk használt összes terület 2 százalékkal növekedett az elmúlt három évben. Az összeírás idejére 204,4 ezer egyéni gazdaságban összesen 4 százalékkal, 1,3 millió hektárra nőtt a gabonafélék, 40,7 ezer egyéni gazdaságban 9 százalékkal, 384,5 ezer hektárra az ipari növények vetésterülete. Takarmánynövényeket az egyéniek 5 százalékkal nagyobb vetésterületen, 119,5 ezer hektárról termesztettek. A száraz hüvelyesek termesztése az egyénieknél ötödével, 6,5 ezer hektárra, a szántóföldi zöldségtermesztés 6 százalékkal, 30,5 ezer hektárra mérséklődött.

A gyümölcs- és szőlőültetvények művelése, illetve a gyepgazdálkodás a GSZÖ adatai szerint továbbra is az egyéni gazdaságokra jellemző inkább. Gyümölcsöst az egyéni gazdaságok 15 és a szervezetek közel 10 százaléka művel, előbbiek száma 26 százalékkal csökkent, utóbbiaké 7 százalékkal fogyott. Az elmúlt három évben a használt gyümölcsültetvény terület koncentrálódott, a szervezetek 2 százalékkal kisebb, az egyéniek 19 százalékkal nagyobb területet műveltek átlagosan. A koncentrálódás a szőlőültetvényt művelőkre is jellemző: az egyéniek 18 százaléka foglalkozik szőlővel, számuk 2010 óta 21 százalékkal csökkent, ám az átlagosan használt terület 15 százalékkal, fél hektárra nőtt. A szervezeteknél az átlagos ültetvényterület 3 százalékkal, 20 hektárra nőtt. A gyepterületet használó szervezetek száma 6 százalékkal esett vissza, azonban az egy gazdaságra jutó terület 4 hektárral nőtt. A gyepgazdálkodó egyéni gazdaságok száma 18 százalékkal esett vissza, ám a használt területük ötödével nőtt.

Forrás: Napi gazdaság

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés