Hírek

Kalocsán kínai zöldségtermelő bázis épülhet

Török Ferenc, Kalocsa polgármestere kínai útján szándéknyilatkozatot írt alá a Shenzhen-i You Yuan Industrial Co. LTD képviselőjével, egy korszerű mezőgazdasági termelési bázis kialakításáról az érseki székhelyen.

    Török Ferenc kalocsai polgármester kedden Kalocsán tartott sajtótájékoztatóján elmondta: a kínai szándéknyilatkozat szerint elfogadják és támogatják, hogy a You Yuan vállalat befektetésével és építésével létrejöjjön egy gomba és zöldségtermelő bázis Kalocsán, amelyet egy 200 ezer négyzetméter területű ipari terület megvételének előkészítésével segítenek.

    A polgármester szerint a kínai fél az első ütemben egy 5 millió eurós, azaz több mint 1,3 milliárd forintos beruházást tervez, amelyet később bővít. A kínai cég előzetes elvárásai szerint az első évben 2 millió eurós árbevételre számít, amelyet a harmadik év végén szeretnének 8 millió euróra emelni.

    Török szerint a mezőgazdasági bázis a kezdetekben 150 helyi alkalmazottat, a második évben 250 embert, a beruházási ütem végére pedig 300 embert foglalkoztatna. A tervek szerint a területet még ebben az évben megveszik. Már a kínai delegáció előzetes kalocsai látogatása kapcsán felmerült, hogy egy olyan egyedi, üvegházas mezőgazdasági technológián alapuló gombatermesztés kialakítása, mely bázisa lehetne az európai piacoknak – mondta a polgármester.

Forrás: Napi Gazdaság


Látogatása során a mezőgazdásági kapcsolatok kiépítése valamint a megújuló energiával összefüggő fejlesztések mellett a turisztikai és kulturális együttműködések lehetőségéről is tárgyaltak. A kalocsai delegáció és a kínai fél megegyezett abban, hogy a 16 milliós Shenzhen Baoan kerületével testvérvárosi megállapodást készítenek elő, melyet még idén aláírnak.

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés