Hírek

Jó ügyfelek az agrárcégek

Hitelprogramok alakulása: az ágazat kevésbé válságérzékeny, ráadásul az ide irányuló EU-támogatások is növekednek. Törlesztési problémákról sehol sem számoltak be az agrárügyfelekkel kapcsolatban.


    Ugyan az utóbbi években a növénytermesztők egy részénél a terményárak növekedése miatt csökkent a hitelfelvételi igény, mivel önerőből és az agrártámogatások felhasználásával meg tudják oldani a működésüket, a szektor nagyobb része még erősen igényli a forgóeszköz-finanszírozást. Ezt az igényt tovább erősítheti a kormány által jövőre tervezett áfaemelés is. A Budapest Bank szerint a likviditási problémákkal küzdő agrárvállalkozások egy része elhalasztja a nagyobb, kapacitásnövelő fejlesztéseket, az ÚMVP-forrásoknak köszönhetően azonban egyre több a termékfejlesztéssel, állattartó telep korszerűsítésével kapcsolatos igény. A bank idén és jövőre is növelné a mezőgazdaság finanszírozásában való piaci részesedését, például az integrátori hitelezés terén.

    Az agrárágazat finanszírozása a teljes portfólióból a jelenlegi 15 százaléknál nagyobb arányt képviselhet a jövőben − válaszolta lapunk érdeklődésére a Takarékbank. A bank az Agrár Széchenyi Kártya (ASZK) sikeres bevezetésére koncentrál.

    Az OTP bank szerint az utóbbi évek egyik legjobb finanszírozási lehetőségét adja az elmúlt években évi 120−150 milliárd forintosra hízott SAPS támogatás előfinanszírozási piac. A pénzintézet tavaly felülvizsgálta a területalapú, agrár-környezetgazdálkodási, illetve egyéb agrártámogatások előfinanszírozásával kapcsolatos konstrukcióit, ennek hatására idén megduplázódott az ilyen formában folyósított hitelállomány. A bank az MFB-s refinanszírozású agrárhitelek folyósítása mellett jelentősebb bővülést az ASZK-tól vár.

Az MFB agrár hitelprogramjainak alakulása 2011.adatok millió forintban
Befogadott Jóváhagyott Folyósított Állomány 2011. IX. 30.
Összes hitelprogram 12 699 11 772 10 987 36 839
Élő Hitelprogramok 12 699 11 772 10 987 25 377
TÉSZ Forgóeszköz 625 125 195 3404
Új Magyarország Agrár Fejlesztési 1803 1463 2068 10 933
Új Magyarország Agrár Forgóeszköz II. ütem 176 176 48 2 417
MFB Agrár Forgóeszköz 563 555 255 255
MFB Agrár Forgóeszköz Vis Maior 9532 9454 8422 8 368
Forrás: Forrás: Magyar Fejlesztési Bank

    Nem számít jelentősebb változásra az ügyfelek finanszírozási igényeiben a K&H Bank. Tapasztalataik szerint a közraktári hitelezés helyét egyre inkább a készletfinanszírozás veszi át, mivel a közraktározás addicionális költségként jelentkezik a vállalkozásoknál. Az utóbbi időben elsősorban a sertés- és baromfitelepek állatjóléti fejlesztéseihez kapcsolódóan igényeltek beruházási hiteleket az ügyfeleik. Elsősorban az agrárcégek növekedését támogató termékekre koncentrálnak, mint például a közraktári hiteleknél a 6 százalékkal megemelt vállalható finanszírozási arány. Vizsgálják az ASZK és egyéb új termékek bevezetésének lehetőségeit, de ügyfeleik számára egyedi konstrukciókat is kidolgoznak.

    A közraktári hitelezésen túl − ahol piacvezető − a jövőben elsősorban a különféle támogatás-előfinanszírozási, termeltetési és integrátori hitelekre helyezne nagyobb hangsúlyt a Raiffeisen Bank, amely a jövő év elején több új agrárfinanszírozási konstrukció bevezetését tervezi.

    Az MKB Bank értékelése szerint az agrárárrobbanás a korábbi éveknél magasabb, de továbbra is rendkívül volatilis pályán tartja az ágazatot, ami azonban megfelelő biztosítékok mellett jó alap a finanszírozáshoz. A jelentősebb szerepvállalást azonban továbbra is gátolja a korszerűtlen földbirtokszerkezet, a jelzálog és a földtulajdon likviditási problémái, esetenként az alacsony termelési intenzitás. Ügyfeleik leggyakrabban támogatás-előfinanszírozási − hitel és faktoring − konstrukciókat és beruházási kölcsönöket igényelnek. Korábbi igényfelmérésükre alapozva az idén várhatóan még nem vezetik be az ASZK-t.

    A Magyar Fejlesztési Bank legsikeresebb hitelprogramja 2011-ben a Vis maior forgóeszközhitel volt, a folyósított hitelállomány szeptember végére elérte a 8,4 milliárd forintot. Az igények megugrása miatt év közben meg kellett emelnie a kormánynak az eredetileg hatmilliárd forintos hitelkeretet 11 milliárdra. A hitelek 80 százalékát az MFB tájékoztatása szerint a takarékszövetkezetek folyósították. A bank szerint továbbra is gond, hogy a kedvezményes kamatozású hitelek helyett esetenként a saját piaci kamatozású konstrukcióikat ajánlják. Ezért rendszeresen kérik a refinanszírozókat a nagyobb aktivitásra. A fagykárhitel az MFB szerint rövidesen megnyílik. A hét elején Czerván György, a vidékfejlesztési tárca államtitkára úgy nyilatkozott, hogy várhatóan januártól lesz elérhető a teljesen banki kamat- és költségmentes termék.

Forrás: Napi Gazdaság

 

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés