Hírek

Az Európai Unió közös agrárpolitikájával konferenciasorozaton ismerkedhetnek a fiatalok

Az Európai Unió közös agrárpolitikájával, a várható változásokkal ismertetik meg a fiatalokat egy országos konferenciasorozaton, amelynek szerdai nyitórendezvényén, a Kaposvári Egyetemen több mint 300 középiskolás és egyetemista vett részt.


    V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár a konferencia szünetében tartott sajtótájékoztatón elmondta: a konferenciasorozatnak az is célja, hogy bemutassák: az Európai Unió nem valamiféle független alakulat. "Európa mi vagyunk", amelyhez közünk van adófizető állampolgárként és az unió alakítójaként – hangoztatta. Példaként Magyarország európai uniós elnökségének féléves időszakát hozta fel, amelynek az egyik legfontosabb feladataként a közös agrárpolitika a kialakítását, "abban valamiféle konszenzus közeli állapot" létrehozását említette.

    Az államtitkár kitért arra is, hogy a jelenlegi európai uniós támogatási rendszerben nagyon markánsan elkülönül az agrárbüdzsé, annak a vidékfejlesztési része is az egyéb strukturális alapoktól. Ezzel kapcsolatosan minden tagország tarthatatlannak minősíti, hogy különféle eljárásrendekkel lehet adott esetben ugyanazt a területet fejleszteni – mondta V. Németh Zsolt. Jelezte: nemzeti szinten is sokkal összehangoltabb együttműködésre lesz szükség az agráriumot és a vidékfejlesztést érintő kérdésekben a jövő évtől területfejlesztési feladatokat ellátó megyei önkormányzatok és a szaktárca között.  

    Mezőszentgyörgyi Dávid, a Vidékfejlesztési, Képzési és Szaktanácsadási Intézet főigazgatója a középiskolásoknak, egyetemistáknak, városi fiataloknak szóló, országszerte hét helyszínen tervezett konferenciából álló sorozatról azt mondta: a cél az, hogy előadásokkal, workshopokkal és a témában meghirdetett fotópályázatra beküldött több mint 600 kép segítségével megismertessék a fiatalokkal az Európai Unió közös agrárpolitikáját. Fontos, hogy azok a fiatalok, akik később gazdálkodóként, vagy az államigazgatás e területén dolgoznak, felkészültek, tájékozottak legyenek, mire 2014-ben elindul az Európai Unió az új költségvetési ciklusa – tette hozzá.

Forrás: MTI

 

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés