Hírek

A modern növényvédelem egészségünk záloga

A növényvédelem szerepének fontosságához nem férhet kétség, hiszen az élelmiszerbiztonság a talajnál, illetve a növénynél kezdődik. A növényvédelmi mérnöki és növényorvosi szakma nélkülözhetetlen láncszeme annak a termőföldtől az asztalig tartó folyamatnak, amelyet ma az élelmiszerlánc-biztonság integrált célrendszere köt össze – mondta köszöntőjében Bognár Lajos élelmiszerlánc-felügyeletért felelős helyettes államtitkár a 62. Növényvédelmi Tudományos Napokon.


fotó: 123rf

A tudományos és gyakorlati eredmények közzétételének és vitájának otthont adó Magyar Tudományos Akadémián Bognár Lajos úgy fogalmazott: a nemzetközi növényegészségügyben és növényvédelemben nemcsak az újabb technológiák, hanem a lehetséges veszélyforrások is gyors egymásutánban jelennek meg.  Éppen ezért csak a kockázatok új megközelítésével érhetõ el megfelelõ eredmény. A kockázatbecslésen alapuló felderítési rendszer mellett kiemelten fontos a növényi termékek nyomonkövetése és eredetvizsgálata, valamint a növényi szaporítóanyagok felügyelete.
 
A helyettes államtitkár kiemelte: az integrált növényvédelem ma már csak a növényvédelmi lehetõségek széles eszköztárának alkalmazásával és a legújabb eredményeket felhasználó növényorvosok, növényvédelmi szakemberek segítségével valósítható meg. Emellett a hosszútávú közösségi érdekek és a rövidtávú egyéni érdekek összehangolásához az állam tudatos szerepvállalása nélkülözhetetlen. Mint mondta, a növényvédelmi hatóság és a növényvédelmi szakemberek együttmûködése, és az integrált növényvédelmi rendszerek alkalmazása biztosítja a növényvédõszer-maradványtól mentes élelmiszerek elõállítását.

A célok megvalósításában a Magyar Növényvédõ Mérnöki és Növényorvosi Kamara tagjai is segítik a gazdálkodókat a legújabb tudományos eredményeket alkalmazva.

A speciális szakértelmet igénylõ, elõrejelzésen alapuló, okszerû növényvédõszer-használat és a környezetkímélõ, integrált növényvédelmi módszerek szakszerû alkalmazása a növényvédõ szerek felhasználását a minimálisan szükséges szintre csökkentheti – hangsúlyozta Bognár Lajos. Beszédében jelezte, hogy a rendezvényen jelen lévõ hazai növényvédelmi- és agrárkutatás jeles személyiségei, az akadémikusuk, a felsõoktatás, az innovatív fejlesztés és kereskedelem, a szakigazgatás, az érdekvédelmi szervezetek és a termelõk képviselõi biztosítják a rendezvény sokszínûségét, az egyes szakterületek közötti kapcsolatok erõsítését.
 
agrotrend.hu / fm

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés