Hírek

A hét témája: miért fontos a megfelelő műtrágyázás?

Közeledik a tavaszi talajmunkák és a trágyázások időszaka. Három inputanyag-forgalmazó cég segítségével megtudhatjuk, miért fontos a tavaszi tápanyag-utánpótlás és miként tud ebben segíteni a megfelelő mennyiségben kijuttatott műtrágya.


fotó: 123rf

Fertilia Kft.: startertrágyázással a növények kezdeti fejlődésének tápanyagellátásáért
 

A tavaszi vetési időszakban az egyik legfontosabb tényező, hogy a talajba juttatott tápanyagok felvétele megfelelő mértékű, és intenzív legyen, hiszen a jó start megalapozza a vegetációs stabilitást, ami később kihat a terméshozamra is. A tápelemek anyagáramlása a kezdeti gyökérfejlődés időszakában mérsékelt lehet, így a korábban kiadott foszfor adagok feltárásához nincs megfelelő gyökértevékenység, illetve kora tavasszal a mikroorganizmusok is alacsony aktivitással működnek.

Jogos kérdés, hogy mivel tudjuk segíteni a tápelemek gyökéren keresztüli anyagáramlását, a csíranövény élettevékenységét? 
Eredményes lehet a talajbiológiai aktivitás növelése a talajban, a csírázó mag környezetében. A talajtermékenység erősítésével a gyökér közeli aktív, nagyobb mikróbaszámú réteg (rizoszféra) szélességét növekszik. Ez azért fontos, mert ennek segítségével a tápanyagokat jóval könnyebben, és nagyobb mennyiségben tudja felvenni a növény! A talajbiológiai aktivitás növekedésének egyik módja a Fertilia talajéletet javító Rizodyne talajaktivátor tartalmú Rizotec NPK műtrágyájának használata.

A megfelelően elvégzett startertrágyázással nemcsak kezdeti gyorsabb fejlődést segítjük elő, de a korábbi zöldtömeg fejlődés következtében nő a talaj fedettsége, javul a vízháztartása, a növényzet aszálytűrő képessége jobb lesz. Nem utolsósorban termés és minőség növekedés érhető el. 

A starter műtrágyázásnak kettős célja van:

1. Növények kezdeti fejlődéséhez szükséges foszfor biztosítása.
2. A tenyészidőszak tápelem szükségletének részbeni fedezése harmonikus tápanyag kijuttatással.

Az 1. esetben, ha hagyományosan, (alapműtrágyázás) felületre szórva már juttattunk ki P, K műtrágyát, s a talajunk tápelem ellátottsága e két elemre nézve jónak mondható, akkor magas foszfor tartalmú starter műtrágyát kell választani.  A 2. esetben, ha csak starter kijuttatást tervezünk, ismerni kell adott terület tápanyag ellátottságát, s a szerint kell megválasztani az NPK műtrágya összetételt. Figyelemmel kell lenni a növény igényéhez igazodó harmonikus tápelem, makro-, mezo- és mikroelem sor kiadására.

A Fertilia Rizotec NPK starter műtrágyái a tavaszi növénykultúrák indító trágyázásra kínálnak szaktanácsadással egybekötött komplex tápanyag-utánpótlási megoldást.

 

Timac AGRO Hungária Kft.: Sulfammo termékcsalád az őszi vetésű kultúrák kiegyensúlyozott fejlődéséért

Az elmúlt években egyre gyorsabbnak, fokozatmentesnek tűnik a tél és tavasz közötti átmenet és mindez nem is kapcsolható egy pontos időponthoz, vannak évek, amikor már a február végén tavaszi időjárás uralkodik, valamikor még április elején is tél van. Ebből következően a tavaszi tápanyag-gazdálkodási munkálatokat sem lehet egy konkrét időponthoz kapcsolni, hanem arra kell fokozott figyelmet fordítani, hogy azokban az időszakokban, amikor megindul a tavaszi vegetáció és megfelelő tápanyag-ellátottság nélkül mindez nem tudna végbemenni, időben végezzük el a műtrágya kijuttatást.

A kora tavaszi tápanyag-gazdálkodási munkálatok alapvetően két fontos csoportra oszthatóak. Az első az őszi vetésűek első fejtrágyája, ahol a megfelelő nitrogén kijuttatás mellett fontos a kén, illetve adott esetben a „friss” foszfor kijuttatásról is gondoskodni. Ezt követi majd időben később a tavaszi vetésűek alap-, illetve startertrágyázása.

Az időbeli közelség miatt az első pontra, a fejtrágyázásra szeretnénk részletesebben kitérni. Itt a Timac Agro Hungária Kft. ajánlata a Sulfammo termékcsalád több olyan speciális tulajdonsággal rendelkezik, amelyek a nitrogén és a kén együttes biztosítsása mellett jobb és kiegyensúlyozottabb tápelem-felvehetőséget tesznek lehetővé:

1. A termékek MESCAL talajkondícionálót is tartalmaznak, korrigálva a nitrogén és kén talajsavanyító hatását, hozzájárulva a talajok optimális kémhatásának fenntartásához.

2. Az N-PROCESS formula több fontos tulajdonsággal rendelkezik a nitrogén felvehetőség terén: a bakteriális aktivitás fokozásával segíti a szerves anyagok ásványosodását a talajban, így mobilizálva a szerves kötésben található nitrogén tartalékokat.

3. Másik fontos tulajdonsága a veszteség minimalizálás: szerves védőhálója révén gátolja a hatóanyagok kimosódását, elillanását, így jelentősen csökkenti a hatóanyag veszteséget.

4. A szabályozott nitrogén-leadás alapja, hogy a Sulfammo termékek kombináltan tartalmaznak ammónium és karbamid formájú nitrogént, ami gyors és időben fokozatos nitrogén-felvételt is biztosít.

5. Ezt a hatást tovább javítja az N-PROCESS formula a felvett nitrogén beépülését és átalakulását katalizáló enzim termelésével. A beépülés gyorsításával fokozza a növények nitrogénéhségét is, ami intenzívebb nitrogénfelvételt és ezáltal intenzívebb fejlődést eredményez.

IKR AGRÁR KFT.: ezért ne mondjunk le a tavaszi tápanyag-visszapótlásról

Ha anyagi vagy munkaszervezési okokból elmaradt az őszi alaptrágyázás, még ne mondjunk le a harmonikus tápanyag-utánpótlás adta termelésbiztonságról! Megfelelő vízoldhatósággal és hatóanyag-féleséggel rendelkező NPK műtrágyával tavasszal is pótolhatjuk az ősszel elmulasztottakat.

A hazai gyártású HUNFERT NPK komplexek magas vízoldhatósággal rendelkező kiváló minőségű nitrogén, foszfor és kálium alapanyagokból készülnek. Emellett minden HUNFERT összetétel tartalmaz kalciumot (Ca) és magnéziumot (Mg), valamint a legtöbbször kén (S) kiegészítést is. A kalcium amellett, hogy a gyökerek megfelelő fejlődéséhez nélkülözhetetlen, különösen savanyú talajok esetében fontos, hiszen a kedvező irányba befolyásolja a talaj pH-t is. A jó magnéziumellátottság minden talajtípus esetén kívánatos, mivel a klorofill alkotó elemeként alapvető szerepet játszik a növényi asszimilációs folyamatok megfelelő működésében.

A kénkiegészítés a talajok utóbbi években egyre inkább csökkenő kénkészleteinek pótlása miatt lényeges. A talajok szulfát típusú kéntartalma ugyanis a nitrát nitrogénhez hasonlóan kimosódásra hajlamos, ezért pótlása folyamatosan szükséges. A HUNFERT termékek granulátum minőségükből fakadóan akár vetőgéppel is kijuttathatóak.

A HUNFERT kínálatból külön érdemes kiemelni a HUNFERT NPS immunMAX nevű terméket, mely egy starter hatású NP komplex, jelentős kén és kalcium tartalommal, magnézium kiegészítéssel, valamint a növényi immunrendszert erősítő, a stressz tűrő képességet fokozó mikroelem csomaggal. A nitrogén hatóanyagot kizárólag gyorsan hasznosuló nitrogén formában tartalmazza és tudjuk, hogy az első nitrogénadaggal kiadott foszfor kiegészítés, a FRISS FOSZFOR HATÁS, a növényállománynak szemmel látható fejlődési előnyt ad a csak nitrogénnel kezelt állományhoz viszonyítva. Későn vetett búzák tavaszi helyrehozására kifejezetten ajánljuk!

Fejtrágyázásra is számos termék áll ma már rendelkezésre a klasszikusnak számító 27% nitrogént tartalmazó MAS mellett. Ilyen a magas kéntartalmú nitrogén műtrágyák közé tartozó DASA (26% N, 32,5% SO3), vagy a vízoldható magnézium tartalma miatt, szervesanyagban szegény talajokra ajánlott kénes nitrogénműtrágya a Magnisul (21% N, 27,5% SO3, 5% MgO).

Létezik ma már olyan szabályozott hatású nitrogén műtrágya is, mellyel egyetlen kora tavaszi kijuttatással megoldható a búza, repce nitrogén táplálása. Ez a termék az ENSIN, 10-12 hetes hatástartammal, mellyel ugyanazt a nitrogénhatást kisebb műtrágyaadaggal elérhetjük, a jobb hasznosulás miatt, így csökkentjük a környezetterhelést, menetszámot, taposási kárt, munkaidőt takarítunk meg.
 

agrotrend.hu

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés