Hírek

Piacnyitás előtt a gázszektor

Általános vitára alkalmasnak találta az Országgyűlés környezetvédelmi bizottsága a földgázellátásról szóló törvény tervezetét – elfogadása a törvényalkotási program szerint áprilisban esedékes -, amely a villamosenergia-piachoz hasonló versenypiaci körülményeket teremt majd.

 Bár a gazdasági tárca továbbra is idén július elsejével szeretné megnyitni a gázpiacot, erre a szakértők és a piaci szereplők szerint nem sok esély van, hiszen a törvény parlamenti tárgyalását és esetleges gyors elfogadását követően is még számos végrehajtási rendeletet, kormány-, illetve miniszteri utasítást kell elkészíteni, így a nyitás várhatóan legalább fél évet késni fog.

Az előterjesztő gazdasági és közlekedési minisztérium szerint a törvény legfontosabb célkitűzése, hogy megteremtse a hatékony földgázpiacot, hogy integrálódhassunk a régió egyesülő energiapiacába és megfeleljünk az uniós jogszabályoknak. Az új törvénnyel a jelenlegi kettős piaci modell megszűnik, helyébe tiszta versenypiac lép – ezzel az iparági verseny kiszélesedik, az engedélyesek és a nagyfogyasztók tágabb teret kapnak. Ezzel párhuzamosan a kisfogyasztók továbbra is megfelelő védelmet élveznek, vagyis fennmarad a lakosság garantált színvonalú ellátása. Gordos Péter, a gazdasági tárca főosztályvezetője a bizottsági vitán külön hangsúlyozta, hogy nem lesz lehetőség az erőfölényes helyzettel való visszaélésre. A hatékony piaci struktúrát ugyanis nem elég megteremteni, a fennmaradásáról is gondoskodni kell. Az erőfölényes helyzetekben a verseny biztosításának eszköze lehet többek között a diszkriminációmentes szerződéskötés, a költségalapú árazás előírása, a mintaajánlat-készítés és kötelező aukciók szervezése.

A törvény tervezete szerint a nagykereskedelmi piacon szabadabb lesz a földgázbeszerzés, mert egyszerűsödik az engedélyezési folyamat, a külföldi székhelyű társaságoknak csak telephelyengedéllyel kell majd rendelkezniük. A lakossági fogyasztók választhatnak az egyetemes szolgáltatás igénybevétele és a szabadpiacra lépés között. Aki marad az egyetemes szolgáltatói körben, az államilag ellenőrzött, diszkriminációmentes és kiszámítható áralkalmazás mellett juthat földgázhoz. A nagyfogyasztók és a versenypiacra kilépő lakossági fogyasztók szabadpiaci áron juthatnak energiához, de a hálózati (elosztási és szállítási) díj, valamint az egyetemes szolgáltatók árrése hatóságilag szabályozott marad, míg az egyetemes szolgáltatás ellenőrzött árképzésű lesz.

A tervezetben nagy hangsúlyt kap a fogyasztóvédelem, amely egyrészt a Magyar Energia Hivatal, másrészt a fogyasztóvédelmi hatóság feladata lesz. Mindezek mellett megjelenik a védett fogyasztók meghatározása – ilyenek a fogyatékkal élők és a szociálisan rászorulók -, akik speciális elbánásban részesülnek majd.  Nem lesz lehetőség az erőfölényes helyzettel való visszaélésre. 

Forrás: Napi Gazdaság – Mayer György

 

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés