Hírek

Megnyitotta kapuit a 32. Bábolnai Gazdanapok, az OMÉK társrendezvénye

Amit ma a Bábolnai Gazdanapok bemutat, az megoldás a modern gazdálkodás kihívásaira, egyben az agrár hivatást, életmódot vonzóbbá teszi a fiatal generációk számára.

Létrehozva:

|

Immár 32. alkalommal rendezik meg 2019. szeptember 5-8. között a Bábolnai Gazdanapokat, amely ezúttal a 79. OMÉK társrendezvénye. A rendezvényen 210 kiállító jelenik meg és közel 20 000 nm-en várja az érdeklődőket, akik változatos és interaktív programokból válogathatnak. 


fotó: MZ

A kiállítás négy napja alatt, naponta mintegy másfél órán át mozgó gépkiállítás várja a látogatókat. Az idei Gazdanapok különlegessége, hogy traktor-tesztvezetésre is lehetősége nyílik az érdeklődőknek. Az idei év nagy újdonsága, hogy a legújabb SMART talajművelő eszközeit egy több mint 30 méteres interaktív talajszelvényben mutatják be, egymással összehasonlító módon. 

Az előző évekhez hasonlóan több szakmai program várja a Bábolnára érkező szakembereket.

Folytatódik a gyakorlati bemutatóval kiegészített SMARTFARM konferenciasorozat. A látogatók részt vehetnek drónbemutatón, konzultációs lehetőséget kapnak a szaktanácsadási ponton. A kiállítás első napján a a határon túli gazdák, a másdik napon az agrár szakiskolák kerülnek előtérbe.

Színes családi programok is várják a nagyközönséget. Lesz lovasbemutató, sétakocsikázás, történelmi íjászat és egy mini gyermekparadicsom. A látogatók szervezett keretek között csoportosan, vezetővel is megtekinthetik a Ménesbirtok történelmi épületegyüttesét és híres lóállományát.

Haál Gábor, a Bábolna Nemzeti Ménesbirtok igazgatója köszöntőjében elmondta, hosszú utat tett meg a rendezvény az első alkalom óta. Büszkék rá, hogy idén a 79. OMÉK társrendezvényévé váltak, ez hosszú és kitartó munka eredménye.

Bábolna hagyományt teremtett azzal, hogy mozgó gép bemutatót szervez, így a gazdák nem csak megtekinthetik, hanem ki is próbálhatják az eszközöket.

Az agrárium a legdinamikusabban fejlődő ágazat, ezt akarja bemutatni Bábolna, több mint 200 kiállítóval, a Smart farm konferencián 50 résztvevő cég es intézmény mutatkozik be a tápanyaggazdálkodás, növényvédelem, öntözés témák köré csoportosulva. 

Zászlós Tibor, a NAK alelnöke kifejtette, a Bábolnai Gazdanapok az ország legrégebbi agrár seregszemléje.

A meghívott határon túli gazdák számára kiváló alkalom az anyaországi gazdálkodokkal való kapcsolatteremtésre és az okos mezőgazdaság közös megismerésére.

Bábolna neve fogalom az agráriumban, hírnevét az itt megrendezett gazdanapok tovább nemesitik. Teret ad a modern tudásnak es a jövő generációját biztosító egyetemek bemutatásának. 

A mezőgazdaság a legfőbb megtartó erő es kitörési pont a magyar vidék számára.

Ezeken a rendezvényeken nem egymás vetélytársai hanem segítői a résztvevők, közös cél az ország minden régiójába elvinni a tudást ami gyarapítja a hazai mezőgazdaságot.

Ondré Péter, az Agrármarketing Centrum ügyvezetője köszöntőjében visszaemlékezett, régen a vidéket járva büszkén számolta az ember a Rába steiger traktorokat. Magyarként van mire büszkének lennünk.

8000 magyar vidéki család megélhetéséhez járul hozzá a magyar agrárgépészet, sikereket halmoz, az itthon előállított gépészeti eszközök közel 80%-át a külpiacokon értékesítik, így a tavalyi évben 100 millió eurós exporttöbbletet eredményezett a szektor. 


fotó: MZ

Nagy István miniszter úr szerint egy kiállításnak tükröt es jövőképet kell mutatni, Bábolna ezt teljesíti.

Minden gazdának köszönetet kell mondani, hogy az éghajlati változások mellett is kemény munkával sikereket érnek el.

A magyar agrárium évezredes hagyományaira építve, a tudás alapú mezőgazdaság tud megoldást adni a kihívásokra. A fejlesztések minőségibb termékeket biztosítanak, kímélik a munkaerőt és a környezetet, így fenntartható gazdaságot tudunk felmutatni, ezeket mutatja meg Bábolna.

Bábolna azt üzeni a tudás az ami a 21. Században a gazdálkodást sikerre tudja vinni. 

Eredményes sikeres tendencia az agráriumban az export terén is, ennek folytatásához kell a fejlődés, a tudomány és a digitalizáció beágyazása a napi gazdálkodásba.

A jövő a precíziós gazdálkodás.

Hatvan százalékkal nagyobb pontenciál van még az élelmiszer termelésben, a digitalizáció segít ezt kihasználni, növelni a versenyképességet. Kiemelt figyelem kell az agrár képzés intézményrendszerének fejlesztésére, hiszen önmagában a technológia nem elég, modern szakemberek, tanárok, informatikusok kellenek.

Cél az agrárgazdaság korszakváltását úgy véghezvinni, hogy minden hazai gazda ennek győztese legyen.

Kiemelt figyelem kell a generációváltásra, a gazdálkodók csupán 6.1 %- a tertozik a 35 évnél fiatalabb korosztályhoz, minden eszközzel segíti a minisztérium a nemzedék váltást.

Fontos az agrár szekmák népszerűsítése, váljon céllá a fiatalok számára ez a hivatás. Tavaly 10.000 hallgató vett részt agrár felsőoktatásban, ami kiemelkedő létszám.

A jövő agrármérnöke túlmutat a hagyományos agronómiai tudáson, képesnek kell lennie a precíziós technológiák által nyújtott adatok értelmezésére, gyakorlati felhasználására.

Amit ma a Bábolnai Gazdanapok bemutat, az megoldás a modern gazdálkodás kihívásaira, egyben az agrár hivatást életmódot vonzóbbá teszi a fiatal generációk számára.

agrotrend.hu

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Facebook