Hírek

A borászok közel hárommillió hektoliter borra számítanak idén

A középérésű szőlőfajták szüretelése zajlik, a korai érésűekből készült első borok már a hordókban, palackokban vannak. Az elmúlt 7 éves átlagnál 500-600 ezer hektoliterrel nagyobb lesz az előállított bor mennyisége.

Létrehozva:

|

Az idén a magyar szőlőtermesztők 4,5-4,8 millió mázsa szőlőt szüretelhetnek le, az ebből előállított bor mennyisége pedig 2,8 és 3,2 millió hektoliter között mozog a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának (HNT) termésbecslése szerint – mondta Brazsil Dávid, a HNT főtitkára csütörtökön az M1 aktuális csatornán, írja az MTI.

A szüret már javában zajlik és még rengeteg szőlő várja, hogy bor lehessen belőle – fotó: pixabay.com

Hozzátette, az idén előállított bor mennyisége elmarad ugyan a tavalyi értéktől, de az elmúlt 7 éves átlagnál 500-600 ezer hektoliterrel nagyobb lesz. A gazdák által végrehajtott fejlesztéseknek köszönhetően pedig az előállított termékek minősége is javul.

A szüretelés a korai érésű szőlőfajtákkal (Csabagyöngye, Irsai Olivér) kezdődött, az ezekből előállított primőr borokat már a nagyközönség is megkóstolhatja, például a csütörtökön kezdődő Budavári Borfesztiválon.

Most zajlik a középérésű szőlőfajták (Cserszegi fűszeres, Sauvignon blanc, Chardonnay) szüretelése, szeptember végén, október elején pedig a későn érő szőlőfajták következnek, így például az Olaszrizling és a Furmint.

Brazsil Dávid szólt arról is, hogy az időjárás a korai érésű szőlő fajtáknak kedvezett, a még szüretelés előtt álló fajták számára pedig az a legfontosabb, hogy a következő hetekben se túl sok, se túl kevés csapadék ne essen és megfelelő legyen a napsütéses órák száma is.

agrotrend.hu / MTI

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Facebook