Hírek

Idén is megnyitotta kapuit a Bábolnai Gazdanapok

Immár 32. alkalommal rendezik meg 2019. szeptember 5-8. között a Bábolnai Gazdanapokat, amely ezúttal a 79. OMÉK társrendezvénye. A NAK saját standján és szaktanácsadói információs pontján várja az érdeklődő gazdálkodókat.

Létrehozva:

|

A Magyar Mezőgazdaság Kft., mint szervező mellett rendezőként a Bábolna Nemzeti Ménesbirtok, valamint Bábolna város és a régió is igyekszik még vonzóbbá tenni ezt a négy napot a szakma számára. A rendezvényen 210 kiállító jelenik meg és közel 20 000 négyzetméteren várja az érdeklődőket – írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).

fotó: NAK

A kiállítás súlypontját az öntözés és annak gépesítési háttere, valamint a mezőgazdasági gépek és berendezések képezik. Ezen kívül számos más, mezőgazdasághoz köthető termék és szolgáltatás, valamint az oktatáshoz és kutatáshoz kötődő intézmények is jelen lesznek.

A mezőgazdasági mozgógépek bemutatásának hagyományához hűen, idén az Agrotec Magyarország Kft. biztosít traktor-tesztvezetési lehetőséget a látogatóknak a Gazdanapokon.

Az innovatív technológiai megoldások képviseletében drónbemutatót is megtekinthetnek az érdeklődők az Agro-Way Kft. jóvoltából.

A Bábolnai Gazdanapok a 2019. szeptember 26-29. között, a HUNGEXPO területén megrendezendő 79. OMÉK egyik társrendezvénye.

Az OMÉK-ot szervező Agrármarketing Centrum ügyvezetője, Ondré Péter a megnyitón elmondta, a hogy a Bábolnai Gazdanapok az agrárgépészeti szakma legnagyobb hazai eseménye, és nem lehetett kérdés, hogy egy ilyen nagy múltú agrárgépészeti expót az OMÉK társrendezvényének válasszanak.

A Gazdanapok keretén belül rendezik meg a Smartfarm Konferenciát, amelyen a tápanyag-gazdálkodás, a növényvédelem és az öntözés témakörei kerülnek fókuszba. Fő cél, hogy az elmélet találkozzon a gyakorlattal, így a konferenciasátor melletti bemutató téren a gyakorlatban is megtekinthetik a látogatók, miről beszélnek az előadók.

A gazdák számára ingyenes szaktanácsadást biztosítanak a precíziós gazdálkodás, talajvizsgálat, nedvességgazdálkodás és nyilvántartási jelentési kötelezettségek témakörében. A rendezvény egyik kiemelt programja a szakképző intézmények szervezett látogatása.

Szeptember 6-án, pénteken „Szakiskolai Napot” tartanak, amelyen 14 intézmény mintegy 650 diákja látogatja meg a kiállítást. A Gazdanapok életében első alkalommal megrendezendő program célja, hogy vonzóvá tegye a mezőgazdaságot a fiataloknak.

A megnyitón a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara részéről Zászlós Tibor mezőgazdaságért felelős alelnök (fenti képen, a kép bal oldalán) mondott köszöntőt.

– Bábolna neve fogalom az agráriumban. Több évtizedes múltú állami gazdasága és komoly állattenyésztési múltja révén már rég felrajzolta magát az ország mezőgazdasági térképére, és hírnevét a Bábolnai Gazdanapokkal tovább nemesíti. Nagy érdeme, hogy lépést tart az idővel.

A mostani rendezvény során például átfogó képet kínál a legkorszerűbb gépkínálatról, vetőmag-, műtrágya- és növényvédőszer-választékról, de teret ad a jövő agrárgenerációját oktató egyetemeknek is a bemutatkozásra. A modern technológiákhoz a legmagasabb szintű szaktudást is hozzá kell érlelni.

Az agrároktatási és felsőoktatási intézmények fontos feladatot látnak el, égető szükség van a fiatalokra a magyar agráriumban. Digitális tudásuk és fogékonyságuk az újra sok lehetőséget kínál számukra a mezőgazdaságban: munkahelyet, megélhetést, jövőképet, a magyar vidéknek pedig megtartó erőt, kitörési pontot – jegyezte meg.

Zászlós Tibor hozzátette, a NAK szervezőként vagy támogatóként minden olyan rendezvényen jelen van, amelynek a magyar mezőgazdaság, a hazai gazdatársadalom áll a középpontjában. A Bábolnai Gazdanapokon a kamara így saját standdal vesz részt, és idén szaktanácsadói információs pontot alakított ki, ahol kamarai tanácsadók állnak a gazdák rendelkezésére.

– A NAK-nál tudatosan törekszünk arra, hogy az innovatív megoldások a hazai gazdák számára is ismertek, hozzáférhetőek legyenek. A magyar mezőgazdaság az egyik leggyorsabban fejlődő az Európai Unióban, ezt a felívelő folyamatot saját eszközeinkkel igyekszünk támogatni.

A kamara szervezésében zajló mezőfalvi álló- és mozgógépes szabadtéri agrárkiállítás-sorozat, a NAK Szántóföldi Napok alatt mindig bebizonyosodik, hogy a gazdák nyitottak az új megoldások, technológiák iránt.

A mezőgazdaság, a precíziós gazdálkodás okos megoldásait ezúttal a Bábolnai Gazdanapok közönsége is láthatja, és ha továbbra is élénk marad az érdeklődés, várjuk Önöket jövő májusban Mezőfalván, a IV. NAK Szántóföldi Napok és AgrárgépShow-n is, ahol az éghajlatváltozás agráriumot érintő problémái, illetve az azokra adandó válaszok állnak a fókuszban, továbbá az öntözésfejlesztés és a mezőgazdasági vízgazdálkodás kérdésköre.

Ezek a rendezvények nem egymás vetélytársai, sokkal inkább egymás kiegészítői. Arra törekszünk, hogy minél inkább behálózzák Magyarországot, lefedjék a teljes hazai gazdatársadalmat, az ország minden régiójába elvigyék az információkat, a tudást, amely hozzájárul a magyar mezőgazdaság versenyképességének és eredményességének biztosításához – tette hozzá.

agrotrend.hu / NAK

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Facebook