Gazdálkodás

Szántóföld

A hét témája: Okos tippek repcetermesztőknek a 2017-18-as őszi szezonra

Tudta, hogy az őszi káposztarepcében egy sikeres őszi gyomirtással akár 40%-kal növelhető a betakarított termés mennyisége?

Létrehozva:

|

A repce termesztéstechnológiájában jelentős változások történtek az elmúlt 10–15 évben, ami igaz a gyomirtásra is: míg a 2000-es évek első felében a repcében zömmel csak a gabonaárvakelések ellen védekeztek a termelők, addig mára a területek nagy része már kétszikű gyomok elleni kezelést is kap. A kutatások igazolták, hogy a repcében egy sikeres őszi gyomirtással akár 40%-kal növelhető a betakarított termés mennyisége. (A kezeletlen kontrollhoz képest, saját kísérletek, 2010-11.)

A repce gyomirtására számos készítmény engedélyezett, melyek lehetnek egy hatóanyagot tartalmazó termékek vagy két, esetleg három hatóanyagot tartalmazó gyári kombinációk, de a hatásnövelés érdekében lehetőség van több készítmény tankkombinációban történő kijuttatására is. Új lehetőséget jelent a Clearfield® technológia repcében való megjelenése is, ahol az imidazolinon hatóanyagra toleráns repcehibridek és a hozzá tartozó herbicid együttes alkalmazása biztosítja a gyommentes állományt. Végignézve a lehetőségeket a megfelelő termék vagy kombináció kiválasztása akár még egyszerűnek is tűnhet, de a döntés helyessége csak hetekkel a gyomirtás után derül ki, és bizony előfordul, hogy utólag már másképpen választanánk. Hiszen a gyomirtás hatékonyságát számos olyan tényező befolyásolhatja, amelyeket nem láthatunk előre:

  • Milyen magágyat sikerül készíteni az apró magvú repcének?

  • Lesz-e elegendő csapadék a gyomirtó szer hatásához, vagy éppen mi történik, ha túl sok eső esik?

  • Egyáltalán milyen gyomflóra jellemzi az adott táblát, és abból mi fog kikelni?

  • A kipermetezett hatóanyag valóban „ható” anyag lesz-e?

Adódik tehát a kérdés: akkor mi alapján döntsünk a gyomirtási szerválasztás során?

fotó: BASF

A megfelelő készítmény kiválasztásakor akkor járunk el helyesen, ha olyan gyomirtó szer mellett döntünk, amellyel a legnagyobb eséllyel védhetők ki az említett bizonytalansági tényezők. Legyen megbízható gyomirtó hatása a repce legfontosabb gyomnövényei ellen, használható legyen pre- vagy korai posztemergens kezelésre is, tehát legyen rugalmas, akkor is számíthassunk rá, ha az optimálisnál kevesebb csapadék esik, de a túl sok eső se okozzon gondot, és tartsa hosszú ideig gyommentesen a repcét.

A BASF – e feltételek figyelembe vételével – a hagyományos repce őszi gyomirtására a quinmerak, metazaklór és dimetenamid-P „Kombi effekt” hatását egyesítő Butisan® Complete-t, míg a Clearfield® repcehibridek gyomirtására a imazamox és a metazaklór hatóanyagot is tartalmazó Cleratop®-ot ajánlja.

Tudta, hogy az őszi regulátoros kezelés révén a repce kellően megerősödve megy a télbe és gyorsabb lesz a tavaszi újraindulás?

A korszerű hibridekre alapozott repcetermesztésben az őszi regulátoros kezelések elsődleges célja már nem kizárólag csak a repce magszárba szökkenésének és kifagyásának megakadályozása, hiszen a mai hibridek kitűnően viselik a hó nélküli hideg időt – fontos arra is ügyelni, hogy már ősszel megalapozzuk a repce kora tavaszi újraindulását is.

A BASF kísérleteiben a 2016 őszén, a repce 4–6 leveles állapotában Caramba® Turbo-val kezelt repce a rendelkezésre álló tápanyagból nagy mennyiséget raktározott el a gyökereiben és a tél folyamán kevesebb levelet veszített.

Az ilyen állomány kora tavaszi újraindulása sokkal erőteljesebb, a tápanyagfelvétel és -beépülés azonnal elindulhat, ami hozzásegíti a repcét a vegetációs idő jobb kihasználásához, szemben a kezeletlen növényekkel, amelyeknek egy része kifagyott a szokatlanul hideg tél során, a megmaradt állomány esetében pedig kb. 80%-os volt a levélveszteség, így először a tartalék tápanyagokból a levélzetüket kell újra fejleszteniük.

fotó: BASF

Tudta, hogy egy jól összeállított növényvédelmi technológiával és időben meghozott döntésekkel hektáronként több ezer forintot is megtakaríthat?

Kérje a Clearfield® hibridek gyomirtó szerét, a Cleratop®-ot az 5 hektáros Repce TOP Pack csomagban vagy a hagyományos repcében használható Butisan® Complete-t a 6 hektáros Repce Komplett csomagban kereskedőjétől, így idén a gyomirtó szert a Caramba® Turbo regulátorral együtt kedvezményes áron vásárolhatja meg.

Az akciós csomagokat értékesítő kereskedők listáját megtalálja a www.agro.basf.hu/go/kereskedok oldalon.

BASF Hungária Kft.

(x)

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook