Gazdálkodás

Szántóföld

Vége az aratásnak, kevesebb lett idén a búza

Optimális körülmények között fejeződtek be a munkák, de országos átlagban a hozamokat és minőséget tekintve is nagy a szórás. Területalapú támogatások nélkül továbbra is veszteséget termelnének a gazdálkodók.

Létrehozva:

|

Az előzetes becslések szerint hazánkban mintegy 7,9 millió tonna nyári betakarítású termény kerülhet a terménytárolókba. Ez 7 százalékkal marad el a tavalyi rekord értékektől, amikor is 8,5 millió tonnás eredménnyel zárultak az aratási munkálatok. 

Az őszi árpa betakarítása már néhány hete befejeződött, idén 236,5 ezer hektárról 5 t/ha-os termésátlaggal, ami mindenképpen jobb, mint azt várni lehetett. Közel 1,2 millió tonna, kifejezetten jó minőségű őszi árpa kerül a magtárakba.

A minőségi és hozamkülönbségek a búza esetében is érezhetőek – fotó: agrotrend.hu

Az őszi búza betakarítása gyakorlatilag 100 százalékon áll, 958 ezer hektárról mintegy 5 millió tonna őszi búzát arattak. A legmagasabb termésátlagot Tolna (6,2 t/ha) és Baranya (6,2 t/ha) megyében sikerült elérni, a leggyengébb eredmények Nógrád (4 t/ha) és Veszprém (4,3 t/ha) megyében születtek.

Egyes régiókban 10 tonna volt az átlagtermés, de előfordult ennek az egyharmada is.

A hozamokat többek között a természeti- és talajadottságok, a csapadékmennyiség, az őszi vetés ideje, a hótakaró nélküli januári időjárás, a termesztéstechnológia, a műtrágya-felhasználás mértéke, valamint a fajtaválasztás határozta meg.

Szárítási költségekkel idén nem kell kalkulálni.

A minőség is rendkívül eltérően alakult az ország egyes részein: a Dunántúli térségben 50 százaléknál magasabb az étkezési búza aránya, az Alföldi megyékben ezzel szemben inkább a takarmánybúza aránya magasabb. Azonban mivel túl sok volt az aszott, beszáradt szem, nem lesz könnyű az értékesítés.

Nagyobb egybefüggő területek és egységesen jó minőség lenne a versenyképesség kulcsa – fotó: pixabay.com

Szabolcs-Szatmár-Bereg és Győr-Moson-Sopron megyében az idei évben viszont kifejezetten jól alakult a minőség, előbbinél 60-65 százalékos az étkezési búza aránya, utóbbi esetében viszont elérte akár a 75 százalékot is. Vas megyében is jól alakultak a hozamok, köszönhetően a 60-65 százalékos étkezésibúza-aránynak.

Összeségében 50-50 százalékos az étkezési és a takarmányminőség aránya országosan.

A többi kalászos betakarítása is a vége felé közeledik, mindeközben ütemesen folyik a szalmabetakarítás – hétfőn 69 százalékon állt. A tarlóhántás pillanatnyilag 55 százalékos készültségű.

A hozamok a búzánál és az árpánál a tavalyitól kis mértékben, 3-6 százalékkal, a repcénél nagyobb mértékben, 15,5 százalékkal maradnak el.

Az összes nyári betakarításü növény esetében elmondható, hogy idén a termőterület 2016-hoz és az elmúlt 5 év átlagához képest is csökkent, 2,7 százalékkal kisebb, mint az előző időszakokban volt. 

– Az előzetes becslésekhez képest az exportárualap valamivel magasabb, 2,3 millió tonna lesz, az ország belső ellátottsága valamennyi növényből biztosított – jelentette ki az államtitkár. Az aszály és a hőhullámok következtében 2017-ben világszerte magasabb lehet a felhasználás, mint a termés mennyisége.

A piaci árak nem változtak ténylegesen az egy hónappal ezelőttiekhez képest, azonban szinte minden szántóföldi növénynél nyomott a piaci helyzet. 

Az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) árjelentései alapján

a malmi búzánál 42 800 forint a jelenlegi tonnánkénti ár, egy éve 39 600 forint volt. A takarmánybúzánál 41 300 forint a tonnánkénti ár, egy évvel korábban 36 710 forint. A takarmánykukorica mostani ára 42 900 forint, ami megyezik a tavalyi árral. A repce tonnánkénti ára 112 300 forint, szemben a tavalyi 190 000 forinttal.

Vagyis a most betakarított növények termelése a területalapú támogatás nélkül – ami mintegy 69 ezer forint hektáronként – országos átlagot nézve veszteséges lenne.

– A repce az egyedüli növény, ami támogatás nélkül is nyereséget termelne – mondta Czerván György. – Kárjelentés eddig mintegy 150 ezer hektárra érkezett, míg egy évvel korábban 124 ezer hektárra – tette hozzá.

A kárenyhítési rendszert gyakorlatilag valamennyi kárra, például aszályra, jégesőre, viharkárra, belvíz- vagy árvízkárra igénybe lehet venni, ha 30 százalékos vagy ennél nagyobb volt a terméskiesés.

agrotrend.hu / E.G.

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook