Gazdálkodás

Szántóföld

Kártételi veszélyhelyzet! Tömeges az amerikai kukoricabogár rajzása

A növényvédelmi hálózatban végzett megfigyelések, a rovarcsapdák fogási eredményei szerint az országban többfelé folyamatos, tömeges az amerikai kukoricabogár imágók rajzása.

Létrehozva:

|

amerikai kukoricabogár (Diabrotica virgifera virgifera)

A kártevő intenzív rajzása, kártétele különösen szembetűnő helyenként Somogy megyében, a Tolna megyével határos részeken erős biberágás tapasztalható. A helyzet súlyosságát jelzi, hogy például Zala megyében az állománykezelések ellenére továbbra is tömeges az imágók repülése. A 10-12 db bogár/nővirágzat mértékű fertőzöttség sem ritka, a nővirágokon látványos a kártétel! Fejér megye egész területén erős a rajzás, a károsítás a kukoricán kívül napraforgóban is észlelhető.

A kialakult helyzet miatt az odafigyelés több fontos kukoricatermesztő körzetben indokolt!

A jelentős gazdasági kárt a gyökerek kiodvasításával és elrágásával a kártevő talajban élő lárvája okozza, a rajzó bogarak a bibeszálak rágásával okozhatnak terméscsökkenést. Virágzás idején a bajuszszálak hiánya termékenyülési zavarokat okoz. A bogarak később befurakodnak a csuhélevelek alá és megrágják az érő szemeket. A bogarak a bibeszálak megrágásával mennyiségi és – a sérüléseken át fertőző fuzáriumnak utat nyitva – minőségi veszteséget is okozhatnak.

 

Kialakult kártételi veszélyhelyzet esetén fontos, hogy a gazdálkodók ne késlekedjenek, hanem időben hajtsák végre az állománykezeléseket!

A kukorica virágzás menetének, a kukoricabogarak egyedszámának, és a nőstény egyedek fejlettségének (a potroh tojástartalma alapján) rendszeres megfigyelésével lehet táblaszinten megalapozottan dönteni az állományvédekezés szükségességéről, idejéről. Az imágók elleni permetezést akkor célszerű elkezdeni, ha a bogarak átlagos egyedszáma növényenként eléri az 5-öt, és ha a zöld bibeszálak 1,5 cm-re történő visszarágása észlelhető.

A kezelésekkel nemcsak az idei közvetlen károk előzhetők meg, hanem a következő évi lárvakártétel is hatékonyan csökkenthető.

Védekezés

Mivel a monokultúrás kukoricatermesztés kedvez a kártevő felszaporodásának, a veszteségek elkerülésének legkézenfekvőbb és leggazdaságosabb módja a vetésváltás. Ez egyben a védekezés legegyszerűbb és leghatékonyabb módja. Nem elhanyagolhatóak a szakszerű agrotechnikában (talaj-előkészítés, tápanyagellátás, vetésidő, fajta stb.) rejlő előnyök sem.

A kémiai védekezés alkalmas a bogár népesség és a terméskiesés jelentős csökkentésére. A rovarölő szer kiválasztásakor figyelembe kell venni azt, hogy a virágzó kukoricát a méhek több okból is látogathatják. A virágporon kívül a kukorica által kiválasztott guttációs folyadékot, valamint a levélhüvely és a szár ízesülésénél összegyűlő csapadékot, öntözővizet is gyűjti és fogyasztja a házi méh. Ezért kiemelten fontos a készítmény méhekre jelentett kockázatát figyelembe véve megválasztani a szert és a permetezés időpontját. Kukorica virágzása idején méhekre kifejezetten kockázatos rovarölő szer nem használható. A kukorica pollenszóródása (hímvirágzás) idején, illetve ha a védendő táblán virágzó gyomok, vagy a környezetében egyéb virágzó kultúra található, egyes, méhekre mérsékelten veszélyes készítmények az engedélyokiratukban megjelölt módon, méhkímélő technológiával juttathatók ki.

Az amerikai kukoricabogár ellen használható növényvédő szerek okiratai – a felhasználási előírással együtt – megtalálhatók a NÉBIH honlapján.

agrotrend.hu / NÉBIH

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook