Szántóföld

Szijjártó Péter: nem engedjük a magyar gazdák tönkretételét!

Létrehozva:

|

 

Az ukrán gabona Afrikába történő szállításának lehetőségét biztosítjuk most is, de nem engedjük a magyar gazdák tönkretételét! Ebben nem akadályoz meg minket sem a brüsszeli, sem a kijevi hazug propaganda – idézte az MTI Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter közösségi oldalán megjeleő bejegyzést.

A Facebookon közzétett bejegyzésében a tárcavezető azt írta: „elképesztő szenvtelenséggel” vezeti félre az európai közvéleményt Brüsszel (és sajnos az ukrán kormány is) a „gabonaügyben”. Mi is a helyzet valójában?

Fotó: Szijjártó Péter Facebook-oldala

Ukrajna a világ egyik legnagyobb gabonaexportőre volt a háború előtt, kivitelének egy jelentős része afrikai, közel-keleti országokba irányult. A háború miatt azonban jóval kevesebb gabonát tudnak exportálni, ami nyilvánvalóan hatalmas gondot okoz számos afrikai országnak – tette hozzá.

Szijjártó Péter felidézte, hogy a gondok enyhítése érdekében a közép-európai országok megnyitották tranzitútvonalaikat, hogy az ukrán gabona így el tudjon jutni olyan tengeri kikötőkbe, ahonnan aztán el lehet azt szállítani Afrikába.

„A cél tehát NEM a közép-európai országok elárasztása volt az ukrán gabonával, hanem az, hogy az afrikai országok megkapják az ukrán gabonát. S ennek lehetőségét biztosítjuk most is, de nem engedjük a magyar gazdák tönkretételét!! S ebben nem akadályoz meg minket sem a brüsszeli, sem a kijevi hazug propaganda” – fogalmazott a miniszter.

agrotrend.hu/MTI

Hirdetés

Fókuszban

Facebook