Szántóföld

Farkas Sándor: Gazdálkodók biztonságát erősítik a mezőőrök

Létrehozva:

|

 

A kormány csaknem 80 millió forint többletforrást biztosít a migrációs nyomás erősödése miatt a mezőőri szolgálatok működéséhez, így a déli határ mellett tevékenykedő mezőőrök, a megnövekedett feladataikat biztonságosabban láthatják el – mondta Mórahalmon, a migrációval érintett települések egyikén tartott sajtótájékoztatón Farkas Sándor.

Az Agrárminisztérium miniszterhelyettese arra hívta fel a figyelmet, hogy a mezőgazdasági vagyonvédelem kiemelt szereplői a mezőőri szolgálatok, amelyek jelentősen hozzájárulnak a termőföld és a megtermelt javak védelméhez – írta a kormany.hu.

A migrációs nyomás növekedése miatt kialakult helyzet kezelésére a tavalyi év után az Agárminisztérium az idei évben is előteremtette a déli határ mentén működő mezőőri szolgálatok megerősített működésének fedezetét.

Fotó: kormany.hu

Farkas Sándor hangsúlyozta, hogy a mezőőri szolgálatok pótolhatatlan feladatokat látnak el, hiszen a határ menti térségben gazdálkodók vagyonvédelmét, terményeik és termelőeszközeik biztonságát garantálják.

Az Agrárminisztérium számára fontos feladat volt, hogy az érintett nyolc önkormányzat – Ásotthalom, Domaszék, Mórahalom, Zákányszék, Röszke, Ruzsa és Öttömös, illetve Bácsalmás – mezei őrszolgálatai képessé váljanak a gazdálkodók, tanyán élők biztonságérzetének növelésére és tényleges védelmük ellátására, ezért az idei évben mintegy 80 millió forinttal bővítette célzottan a mezei őrszolgálatokra egyébként fordított 700 milliós keretösszeget.

A mezőőri szolgálatok jelentőségéről rendezett sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a mezőőrök feladatai igen sokrétűek, a migráció okozta biztonsági és vagyonvédelmi kockázat mellett számolniuk kell az illegális szemétlerakókkal, a nyári és kora őszi időszakban a termények, a zöldségek és a gyümölcsök lopásának gyakorivá válásával, illetve a fűtési szezonban jellemző falopásokkal.

A nyolc éve tapasztalható migrációs nyomás növekedése miatt kialakult helyzet jelentősen megváltoztatta a mezőőri szolgálatok szerepét, sőt a feladatellátást is.

A mezőőrök külterületi helyismerete, tudástőkéje nem pótolható a legtöbb önkormányzat számára, a működésükhöz biztosított többletforrás jelentős segítséget jelent ezen településeknek.

agrotrend.hu/kormany.hu

Hirdetés

Fókuszban

Facebook