Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Szántóföld

Egy éven belül helyreállt a kukoricával szembeni bizalom

A kukorica az egyetlen olyan haszonnövényünk, amely idén nyereséget hozott a termelőknek. Ezt bátran jelenthetik ki a szakemberek azok után, hogy lassan véget ér a betakarítása és jövő tavasszal ismét nagyobb területen kezdődhet el a vetése – írták a Növényvédőszer.hu-n. Mint ismert: a tavalyi aszálykárok után idén a majdnem egymillió hektár helyett csak 750 ezer hektáron vetettek kukoricát. A termesztési kedvvel párhuzamosan a vetőmagpiacon is érezhető a fokozottabb érdeklődés a minőségi vetőmag iránt, amely garanciát jelent a jó terméshez.

Már tavasszal látszódtak a jelei annak, hogy az idei a kukorica éve lesz. A csapadékeloszlás például mindvégig egyenletes volt, amelynek köszönhetően a termés eredmények és a mennyiségek is szépen teljesítettek. A magas vetőmag- és imputárak miatt azonban az egy hektárra vetített termelési költségek megduplázódtak, tehát a korábbi 250 forintról fél millióra emelkedtek, ezért csak a kukoricából sikerült olyan bevételt elérni, amely fedezte a kiadásokat. Ezt erősítette meg Sándorfy András, a Marton Genetics Cégcsoport vezetője, aki szerint még annak ellenére is elégedettek lehetünk a kukoricával, hogy a világpiaci árak folyamatosan csökkentek. A vetőmag ágazatban is érezhető volt a tavalyi év után némi változás.

Fotó: Ilo / Pixabay

– A vetőmag előállítás komoly kihívások elé nézett, ugyanis a közepesre sikerült betakarítási szezon ellenére bőségesen volt annyi alapanyag, amely helyet talált a gazdálkodóknál a termelési kedv újbóli növekedése miatt – összegezte a cégcsoport vezetője.

Nem ennyire jók a kilátások a kalászosok közül az őszi árpa esetében, amelynél némi visszaesés volt tapasztalható. A vetőmag forgalmazók – a kukoricával ellentétben – már az ősz közeledtével azt érezték, hogy egyre szűkülnek a piaci lehetőségek az alacsony terményárak és az idehaza ragadt dömpingtermékek miatt –ezek a körülmények nem hozták meg a vetési kedvet a gazdálkodóknak, de az ágazati szereplők aggódva figyelték a vetőmagszezon további alakulását. Sándorfy András azt mondja, hogy a forgalmazók a kialakult gyakorlat szerint egy évre előre terveznek és mindezt időben kell megszervezni. A tavaly őszi vetőmag forgalmazáshoz képest idén végül sokkal jobban alakultak az értékesítési adatok. Különösen jó hír a szakember szerint az, hogy ilyen nehéz gazdasági körülmények ellenére a magyar termelők keresték a minősített fémzárolt vetőmagot, mert ezek a biológiai alapok biztosítják a következő évi jó termést.

Maradva az őszi kalászosoknál, a búza továbbra is élvezi a gazdák bizalmát, ugyanis a tavalyihoz hasonló mennyiségű vetőmagot vásároltak belőle a termelők. Egyedül az árpánál tapasztaltak a forgalmazók jelentősebb visszaesést, ami az alacsony felvásárlási árak miatt történt.

– „Az őszi árpának továbbra nagy jelentősége van a gazdálkodásban, ugyanis a termesztése nem bonyolult és meghálálja a gondoskodást. A vetőmagpiacon jó genetikájú alapanyagok állnak rendelkezésre, de mivel nem annyira sokoldalúan felhasználható termékről van szó, ezért a piaci lehetőségei is korlátozottak és ebből következik a gyengébb érdeklődés iránta. A klasszikus növények közül a rozs és a tritikálé hozta a szokásos formáját és gyakorlatilag nem tudtunk annyi vetőmagot biztosítani a termelőknek, mint amennyi igény jelentkezett” – hangoztatta Sándorfy András.

Bár a figyelem középpontjában most egyértelműen a kukorica áll, de nem szabad elfeledkezni az évtizedekig háttérben lévő, amolyan lenézett növényként számon tartott rozsról, amely előtt most nagy lehetőségek állnak. A Marton Genetics első embere szerint mind az állattenyésztésben, mind pedig az emberi táplálkozásban betölthető szerepét nézve jelentős piaci bővülés elé nézhet a rozstermesztés, amely szárazabb körülmények és minimális odafigyelés mellett is nyereséges befektetés, most már csak a vetőmag ellátási hátteret kellene hozzá megszervezni.

agrotrend.hu / Növényvédőszer.hu – Kommunikáció

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés