Kertészet

Törökország április 24-ig betiltotta a paradicsomexportot

A török agrárminisztérium az árstabilitás biztosítása érdekében átmeneti kiviteli tilalmat rendelt el friss és fagyasztott paradicsomra egyaránt.

Létrehozva:

|

A török Mezőgazdasági és Erdészeti Minisztérium március 2-án a friss és fagyasztott paradicsom exportjának tilalmát rendelte el Törökország mind a 81 tartományában – írta a FruitVeb. A kiviteli tilalom április 14-ig tart. A döntés oka az országban az utóbbi pár napban bekövetkezett példátlan méretű áremelkedés, illetve az élelmiszerbiztonság és árstabilitás garantálása, különösen a földrengés által sújtott 11 tartományban.

Az exporttilalom minden célország vonatkozásában fennáll, kivétel Észak-Ciprus, Palesztina, Azerbajdzsán, Szíria egyes részei, illetve mindazok a humanitárius segélyprogramok, amelyeknek a török állam korábban már támogatást ígért.

Fotó: wikimedia

Az intézkedésben kétségkívül szerepet játszott az Európát jelenleg sújtó zöldség-gyümölcs ellátottsági krízishelyzet is, melynek következtében Angliában a vásárlóknak üres polcokkal kellett szembenézniük számos áruházláncban. Ez a spanyol és észak-afrikai szállítások megritkulásának a következménye, ám ennek hatására egyre több európai importvállalat fordult a Törökországhoz, mint potenciális paradicsomforráshoz.  Jelenleg a török piacokon a paradicsom ára 35-40 török líra között alakul (655-745 Ft/kg).

agrotrend.hu / FruitVeb

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Facebook