Kertészet

Ez a három szer védi meg a fáinkat

Zsigó György növényorvos tanácsai. Mindig célirányosan, az adott kártevők ellen hatékony szert válasszuk a lemosó permetezésnél. A múlt századi kertészekhez képest, más szempontból is nehezebb nekünk maiaknak a helyzetünk. A régieket még nem zavarták a kiszámíthatatlan időjárási jelenségek, a szerves trágyák sem hiányoztak a gazdaságokból, a savas esők és a műtrágyák talajsavanyító hatása sem okozott ekkora gondot, a méhek mai szintű gyérüléséről sem olvastam a korabeli híradásokban.

Létrehozva:

|

Nehéz ezért pontos dátumot adni a lemosó permetezéshez, mert van olyan bokor és fa fajunk, amely már túl van a rügypattanáson, ezért ezeken már el kellene végezni, mert ha fejlettebb, úgynevezett egérfüles állapotba kerülnek a növények, akkor már nem bírják el a gyakran tízszeres töménységű permetlevet a nyárihoz képest. Ugyanakkor a rügypattanás elcsípése azért lenne nagyon fontos, mert a károsítók is ekkor ébrednek fel – mind a gombák, mind a kártevők ilyenkor bújnak ki a téli álmukból és fejezik be a téli áttelelésüket, hiszen már megjelenik az a táplálék, amelyből fenntartják a mindennapjaikat és megkezdhetik az újabb szaporodást.

Idén is nagyon korán megérkezett a tavasz, ezt hallani a madarak fütyüléséből, ezért alapszabály, hogy plusz hőmérsékleten végezhetjük el a lemosást és ha eljött a rügyek nagyon kicsi kinyílása, megduzzadása, akkor máris hozzáláthatunk és a kórokozót, kártevőt megcélozva válasszunk a hatóanyagok közül.

Olaj, réz, kén. Ez a három nagy szercsoport, amely teljes védelmet ad. Az olaj az áttelelő atkák, pajzstetvek és levéltetvek, illetve a tojásaik ellen hatásos. A lisztharmat típusú gombák ellen pedig a kén a megfelelő, míg a réz úgynevezett általános gombaölőszer, ami a baktériumok ellen is jó választás. Összességében tehát elmondható, hogy nem változott a hatóanyagok köre, ezek közül lehet választani, minden gazda saját maga tudja, hogy mivel küzdött az előző nyáron és ehhez kell kiválasztani az adott készítményt. Az olajos kiszerelések jelentősége megnőtt, mert nem bírunk a pajzstetvekkel: eltűntek a nyári permetezési lehetőségek közül a szerves foszforsav észterek, például a jól ismert Dimetoát, ezért is szaporodtak el a pajzstetvek.

Nagyon fontos teendő még a gyümölcsmúmiáknak az eltávolítása. Ma már nem csak az áttelelő gombákra hívják fel a figyelmet a szakemberek, hanem ezekben a múmiákban bizonyos kártevők is elbújhatnak. Ilyen a kétfoltos muslica, amelyről azt mondják, hogy állítólag a meggy múmiákban is áttelelnek. Talán furcsa, amit mondok, de ezentúl az egészséges tavaszi indítást a nyári – őszi szüretnél kell kezdeni: ennek módja az, hogy két vödörrel kell felmászni a fára, egyikbe az egészséges termést kell szedni, a másikba a beteg gyümölcsöt. Nem szabad a fán hagyni gyümölcsmúmiákat.

A tél szinte nem gyérítette meg a kártevőket a házi kertekben, s ebben ezentúl nem is nagyon lehet bízni. Egy-két hétig tartó, mínusz tíz fok alatti hőmérsékletet írnak a szakkönyvek bizonyos kórokozók elpusztításához. Ehelyett az élő lárvák látványa most azt bizonyítja, hogy ez a hőmérséklet nem végez gyérítést. 

agrotrend.hu / növényvédőszer.hu

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Facebook